Aune ja Erkki Pelkonen

Aune Pelkonen o.s. Liuksiala

s.  1.8.1897

k. 27.5.1981

 

Aune Pelkonen aloitti koulunkäyntinsä Turussa, jatkoi sitä Helsingissä ja tuli vuonna 1916 ylioppilaaksi Helsingin Suoma­laisesta yhteiskoulusta. Valmistuttuaan sairaanhoitajaksi hän toimi hoitajattarena Mehiläisen sairaalassa ja suuresti arvos­tamansa vapaaherratar Sophie Mannerheimin alaisena kirurgisessa sairaalassa.

 

Solmittuaan avioliiton hän perusti kotinsa Iisalmeen, jossa hänen miehellään oli lääkärin virka. Siellä vietetyt vuodet olivat vilkkaan seuraelämän aikaa laajan ystäväpiirin parissa. Puolisot muuttivat 1930-luvun alkuvuosina Helsinkiin, kun syrjäinen pikkukaupunki ei tarjonnut aviomiehelle mahdollisuuk­sia edetä urallaan.

 

Jatkosota muutti Aune Pelkosen elämänkulun. Hän jäi miehensä kuoltua sotatoimissa yksin huolehtimaan neljästä alaikäisestä lapsestaan. Hän palasi jälleen ansiotyöhön ja toimi ensin Suomen Punaisen Ristin apusisartoimiston johtajana toimiston lakkauttamiseen saakka. Sen jälkeen hän siirtyi 1950-luvun alussa sairaanhoitajan tehtäviin sädehoitoklinikalle ja jäi aikanaan eläkkeelle.

 

Aune Pelkonen oli ihmisenä avoin, tyyni ja oikeudentuntoinen. Hän saattoi vaikuttaa nuorista jotenkin etäiseltä ja pidätty­vältä. Hän oli hyvin kiintynyt ystäviinsä ja sukulaisiinsa. Hän arvosti ja nautti paljon kesien viettämisestä Pelkosten huvi­layhteisössä Parikkalassa, yhdessäolosta Liuksialan serkus­ten ompeluseurassa ja ennen muuta lastenlastensa kanssa.

 

 

Erkki Eino Ilmari Pelkonen

s. 18.12.1894

k. 20. 7.1941

 

Erkki Pelkonen oli lähtöisin Jaakkimasta, Laatokan Karjalasta, missä hänen vanhempansa harjoittivat maanviljelystä Sorlan saaressa Annalan kartanossa. Nuoren Erkin elämä Annalassa 11-päisessä sisarusparvessa oli vireää ja iloista, jota varjosti vain isän varhainen.

 

Erkki Pelkonen ryhtyi opiskelemaan lääketiedettä. Hän valmistui lääkäriksi vuonna 1925 ja väitteli tohtoriksi kansanomaista synnytysapua koskevalla tutkimuksellaan vuonna 1931.

 

Kandidaattiaikanaan hän toimi usean vuoden ajan kunnanlääkäri­nä. Vakinaista lääkärin virkaa hän hoiti aluksi Iisalmessa mutta siirtyi sieltä vuonna 1931 Helsinkiin Naistenklinikalle. Erkki Pelkosen tähtäimessä oli naistentautien ja synnytysopin profes­sorin virka, jota hän hoiti virkaatekevänä vuodesta 1939. Asiantuntijalausuntojen mukaan hänet olisi asetettu ehdolle toiseen avoimena olleista kahdesta professorin virasta.

 

Erkki Pelkosen suhtautuminen asioihin ja elämänmenoon oli innostunutta ja intensiivistä – olipa sitten kysymys kliinises­tä tai tieteellisestä työstä, opettamisesta, seuraelämästä tai harrastuksista. Metsästäminen ja skruuvin pelaaminen olivat hänelle mieluisia. Peli-illat saattoivat hyvinkin venyä vuoro­kauden mittaisiksi varsinkin, jos Arvo Ylppö oli mukana.

 

Sodat muodostuivat Erkki Pelkoselle kohtalokkaiksi. Hän oli mukana vapaussodassa tai kuten nykyisin sanotaan, kansalais­sodassa, ja haavoittui vaikeasti Karjalan rintamalla. Talvi- ja jatkosotiin hän otti osaa kenttäsairaalan päällikkölääkärinä. Erkki Pelkosen elämä päättyi miinan räjähtäessä heinäkuussa 1941. Hänen kuolemansa oli suuri menetys hänen läheisilleen ja myös suomalaiselle lääketieteelle.