Antti Tulenheimon esitelmä sukuseuran vuosikokouksessa 28.4. 2024.
Täällä Katajanokan vankilassa joutui monta asekätkentään liittynyttä upseeria viettämään yli kaksi vuotta, välillä 1945-1948. Suuren osan ajasta he olivat vangittuina ilman että syytettä olisi nostettu. Välillä heitä istutettiin Ratakadulla Valpon vankikopeissa, välillä Sörnäisissä tai Riihimäellä, sitten taas täällä. Tunnetuin täällä istunut oli kenraali A. Airo.
Tänne tuotiin myös sotasyyllisyydestä tuomitut: Ryti, Tanner, Kivimäki, Linkomies jne., joihin asekätkennästä tuomitut eivät useinkaan törmänneet. Täällä istui kolme kuukautta myös Helmi Virkkusen poika, majuri Arto Virkkunen. Pisimpään hän istui Sörkassa, 29 kk. Ensin viikko Ratakadulla, sitten Sörkka, taas kuukausi Ratakadulla ja lopuksi täällä.
Arto kirjoitti 1970-luvulla vankeusajan päiväkirjamerkintöihin perustuvan muistelmakirjan nimeltä Sörnäisten yleisesikunta. Sen mukaan hän suhtautui vankeusaikaansa varsin rauhallisesti. Se ei pahemmin käynyt hänen luonnolleen niin kuin monelle muulle tapahtui.
Mikä oli tämä jupakka, josta tuomittiin aikanaan 1488 henkilöä?
Siirrytään 80 vuotta taaksepäin kesään 1944. Elokuun alussa presidentti Ryti luopui virasta ja hänen tilalleen tuli Mannerheim. Mikkelin päämajassa alkoivat upseerit pohtia, miten ja koska sota tulisi päättymään. Mikä voisi olla pahin mahdollinen lopputulos Suomen kannalta? Ja jos sellainen tulisi eteen, sitä ei saisi kohdata valmistautumatta.
Syntyi ajatus toiminnasta, jonka keskiössä oli aseiden hajavarastointi. Asekätkentä-nimityksen keksi lehdistö kun asia tuli ilmi keväällä 1945.
Keskeisiä pohtijoita päämajassa olivat operatiivisen osaston päällikkö eversti Valo Nihtilä, hänen lähin miehensä, everstiluutnantti Usko Haahti ja Haahden ystävä, majuri Reino Lukkari. He päätyivät siihen, että jos vetäydytään sisemmälle Suomeen taistellen tai Suomi miehitetään, siviilejä ei voida evakuoida. Tämä piti ottaa kaikessa huomioon. Vastarinnan edellytyksenä oli, että kaikkialla maassa olisi materiaalivarastoja ja niitä hallinnoimassa luotettavat paikalliset komentajat.
Jo ennen Talvisotaa oli Kannaksella varastoitu aseita, räjähdysaineita, piikkilankaa ja bensiiniä yksityisten suojiin puolustusvalmiuden tehostamiseksi ja paikalliset asukkaat huolsivat näitä materiaaleja. Saksan itärintamalta ja Jugoslaviasta oli esimerkkejä taistelujoukkojen ja paikallisväestön yhteistoiminnasta. Tällaista sissitoimintaa Haahti rupesi kehittelemään ja esitteli sitten ajatuksensa edellä mainittujen lisäksi majuri Reino Arimolle. Nämä neljä muodostivat toiminnan sisärenkaan.
Elokuun aikana Nihtilä pohti myös yhdessä Airon ja eversti Urho Tähtisen kanssa niitä toimia, joihin olisi ryhdyttävä pahimman varalta. Hän esitteli Tähtiselle ajatuksen hajavarastoinnista, ja he päätyivät siihen, että Nihtilä ottaisi asian hoitaakseen.
Ennen syyskuun 4:ntenä solmittua aselepoa näistä asioista tiesivät vain nuo kuusi ja heidän lisäkseen tiedusteluosaston päällikkö Reino Hallamaa, jolle Haahti oli uskoutunut.
Syyskuun alussa vallitsi epävarmuuden ilmapiiri, aselevon odotus ja kasvava pelko että mitä tämän jälkeen. Epävarmuutta lisäsi tieto Romanian kohtalosta elokuussa: Neuvostoliiton joukot olivat aseleposopimuksesta huolimatta jatkaneet etenemistään ja miehittivät Romanian.
Suomalaiset joukot lopettivat tulen 4. syyskuuta klo 7 kuten sovittu. Aluksi vastapuolikin lopetti tulituksen, mutta sitten alkoi tulla ilmoituksia ammuskeluista. Aselevon ensimmäinen päivä pani hermot koetukselle paitsi etulinjassa, myös johdossa. Seuraavana aamuna tuli alkoi kuitenkin loppua kaikkialla, mutta senkin jälkeen sattui yksittäisiä hyökkäyksiä.
Näiden päivien kokemukset eivät lisänneet uskoa siihen, että vastapuoli aikoisi todella noudattaa sopimusta. Sisäpiiri vakuuttui siitä, että suunnitelmat aseitten varastoinnista olivat realistisia. Välirauhansopimuskaan ei poistanut epäselvyyksiä. Venäläiset esittivät yhä uusia vaatimuksia, jotka olivat vastoin 17.9. allekirjoitetussa sopimuksessa määriteltyjä toimia.
Aselevon jälkeen Nihtilä ja Haahti hioivat suunnitelmaansa ja kun se oli valmis, se esitettiin Airolle. Airo hyväksyi sen ja antoi valtuudet ryhtyä toimiin. Hän kävi kertomassa asiasta Mannerheimille, joka ymmärsi varotoimien tarpeellisuuden ja kehotti noudattamaan mahdollisimman suurta varovaisuutta, erityisesti koska Zhdanovin johtama valvontakomissio oli syyskuun 19. saapunut Helsinkiin ja alkoi valvoa armeijan alasajoa ja saksalaisten poistamista Lapista.
Suunnitelma saatiin syksyn aikana toteutettua suurista hankaluuksista huolimatta. Organisaation johdossa oli Usko Haahti, joka piti ohjakset tiukasti käsissään. Lähimmiksi apulaisikseen hän valitsi everstiluutnantti Zachris Dunckerin ja majuri Arto Virkkusen. Jos asia kiinnostaa, kannattaa tutustua Reino Lukkarin pojan Matin 1984 julkaisemaan kirjaan Asekätkentä, jossa toimintaa selvitetään juurta jaksaen.
Kun miehityksen pelko alkoi kuukausien mittaan hälvetä, ruvettiin suunnittelemaan kätköjen purkamista ja aseitten liittämistä armeijan kirjanpitoon. Talvella sitä ei kuitenkaan voitu tehdä. Lisäksi pelättiin purkamisen ilmituloa. Valvontakomission tarkkailu oli tiivistä ja sillä oli apuna äärivasemmiston kannattajia ilmoittamassa havainnoistaan
Oli myös huhuja kommunistien aseellisen kumouksen valmistelusta, ja Haahti epäröi purkamisen aloittamista. Huhti-toukokuun vaihteessa kävi ilmi, että Oulussa oli myyty elintarvikekätköistä varastettuja purkkeja. Varas pelkäsi kiinni joutumista ja keksi ruveta kiristämään Oulussa toiminutta johtoa. Kun nämä eivät antaneet periksi, varas otti yhteyttä SKDL:n toimistoon ja sitten valvontakomission edustajaan.
Siitä homma alkoi sitten purkautua. Viranomaiset ryhtyivät kesän kuluessa tutkimaan asiaa ja erityisesti kahta seikkaa: mikä oli asekätkennän tarkoitus ja mitkä olivat sen johtosuhteet?
Puolustusvoimat halusi itse selvittää asekätkentään liittyneet seikat, mutta Valpo halusi myös päästä mukaan eikä hallitus halunnut estää tätä. Valpo vaati rajattomia valtuuksia tutkia puolustusvoimia. Koko Valpo oli keväällä 1945 vaihtanut väriä eli kaikki avainpaikat oli miehitetty kommunisteilla. Valpo pyrki leimaamaan asekätkennän neuvostovastaiseksi ja äärioikeistolaiseksi salaliitoksi, jota johtivat päämajan kenraalit. Valvontakomissio lisäsi löylyä eli hallitus joutui kovaan paineeseen.
Kenraali Airo pidätettiin kesäkuun lopussa. Sisäministeri Leino vangitutti heinäkuun alussa suuren joukon upseereja jotka tuotiin ensin tänne Katajanokalle ja jonkun ajan kuluttua Sörnäisiin, jossa heiltä vietiin kaikki tutkintavangin oikeudet. Tätä kesti syyskuun lopulle.
Syyskuun loppuun mennessä Valpo oli pidättänyt jo 547 henkeä. Arto oli pidätetty elokuun alussa. Kun kävi selväksi, ettei Valpo pysty uusien tutkijoittensa voimin selvittämään juttua, sisäministeri Leino määräsi perustettavaksi yli 100 henkeä käsittäneen tutkintaelimen. Syksyllä 1946 se käsitti jo 180 henkeä.
Leinolle ja Valpolle juttu antoi tilaisuuden voiman näyttöön. Nopeasti piti saada näyttöä oikeistolaisesta salajuonesta. Äärivasemmiston lehdet painoivat täysillä päälle, muut lehdet kohdistivat kritiikkiä tutkijoiden menettelytapoja, summittaisia pidätyksiä ja pidätettyjen oikeuksien loukkauksia vastaan.
Koko tutkinnan aikana Valpo teki arviolta 2000 pidätystä. Yli 6000 henkilöä kuulusteltiin. Tutkimusten edistymistä vaikeutti epäiltyjen henkinen yliote. Kuukausien pidätysajat ilman ainoatakaan kuulustelua, eristys muista ilman kirjoitus- tai lukemisoikeutta eivät lannistaneet heitä.
Mitä kauemmin tutkinta kesti, sitä tärkeämmäksi tuli kuvitellun salaliiton paljastaminen. Useita kenraaleja pidätettiin, mutta kun sisäpiiri oli alun perin päättänyt pitää johdon jutun ulkopuolella, Airoa vastaan ei saatu näyttöä eikä Mannerheimin nimeä uskallettu tuoda julkisuuteen. Vain yhtä kenraalia vastaan löytyi todisteita, jotka johtivat aikanaan tuomioon.
Muodollisesti pidätykset tapahtuivat laillisesti: Talvisodan alla säädetyn Tasavallan suojelulain nojalla annettu asetus oikeutti maan turvallisuuden kannalta vaarallisten henkilöiden määräämisen turvasäilöön. Nyt sitä käytettiin jotta pitkään pidätetyt epäillyt voitiin pitää jatkuvasti tallessa.
Usein kuulustelujen alkamista lykättiin jopa kuukausilla ja niin ettei pidätetty edes tiennyt pidätyksen syytä. Kenraali Airoa kuulusteltiin ensimmäisen kerran 8 kk pidättämisen jälkeen. Moni keskeinen toimija päästettiin vapaaksi kesken tutkimusten, mutta Airo, Nihtilä, Haahti, Arimo ja Arto Virkkunen joutuivat olemaan pidätettyinä kevättalveen 1948 asti.
Tutkimuksia pitkitti paitsi asian laajuus ja tutkijoitten taitamattomuus, erityisesti se, ettei ollut lakia, jonka mukaan syyllisiksi epäiltyjä olisi voitu syyttää. Tarvittiin laki, joka tuomitsisi rikoksiksi ennen lain säätämistä tehdyt teot. Elokuussa 1946 hallitus sai valmiiksi ”lain aseellisen toiminnan luvattoman valmistelun rankaisemisesta eräissä tapauksissa”. Laki tuli voimaan tammikuussa 1947, mutta kesti maaliskuuhun 1948 ennen kuin ensimmäinen oikeudenkäynti alkoi.
Ensimmäinen oikeusaste oli sotaylioikeus, joka toimi Helsingin hovioikeuden yhteydessä. Päämajan johdon syytteet käsiteltiin osasto III:ssa. Sisäministeriön tutkintaelin esitti syytteen nostamista 2122 henkilöä vastaan.
Lehdistö seurasi aktiivisesti oikeudenkäynnin edistymistä. Kommunistilehdet kertoivat upseerien johtamasta salaliitosta, johon maan taantumuspiirit olivat yhtyneet. Muu lehdistö näki tapaukset varautumistoimena. Pravda hehkutti ”Rytin ja Tannerin koplan perillisistä, heidän mustan työnsä jatkajista, joiden salaliittoverkko peitti koko maan”.
Haahti ja Nikkilä eivät yrittäneet kiistää osuuttaan vaan ottivat kaiken vastuun itselleen ja ilmoittivat, että heidän alaisensa olivat toimineet sotilaallisen käskyn perusteella. Airon syytteet voitiin osoittaa yksi toisensa jälkeen perusteettomiksi.
Yhtenä puolustuspuolen asianajajana oli Eino Tulenheimo.
Kun tuomio julistettiin 9. huhtikuuta 1948, oikeus katsoi Arto Virkkusen olleen Haahden suoranaisena alaisena velvollinen noudattamaan esimiehensä käskyjä, joten häntä ei tuomittu rangaistukseen. Nikkilä ja Haahti tuomittiin viideksi vuodeksi kuritushuoneeseen ja erotettiin viroistaan. Kaikki paitsi Nikkilä ja Haahti määrättiin laskemaan heti vapaaksi koska pidätys- ja turvasäilöajat ylittivät tuomiot.
Sekä syyttäjä että tuomitut valittivat päätöksistä korkeimpaan oikeuteen. Se piti joulukuussa antamallaan päätöksellä tuomiot ennallaan paitsi että Haahdelle tuli vuosi lisää kuritushuonetta, Artolle tuomittiin kaksi vuotta vankeutta ja Arimolle vuosi ja 6 kk. KO katsoi että Arton ja Arimon olisi tullut käskyn saadessaan käsittää, että sitä noudattamalla he tulisivat osallistumaan oikeudenvastaiseen toimintaan. Siis syyskuussa 1944 heidän olisi pitänyt tietää, että vuonna 1947 säädetään laki, joka kriminalisoi esimiehen käskyn täyttämisen.
Viimeinen asekätkentään liittynyt tuomio annettiin keväällä 1949. Kun sotaylioikeuden kaikista päätöksistä valitettiin korkeimpaan oikeuteen, vasta maaliskuun 15. 1950 saatiin koko jupakka lopulliseen päätökseen. KO langetti vapausrangaistuksen 1488 henkilölle. Tuomiot vaihtelivat kuukaudesta Haahden kuuteen vuoteen. Suurin osa tuomittiin ehdollisina kolmen vuoden koeajalla.
Pidätettyinä olleiden upseerien perheitten avustamiseksi järjestettiin keräyksiä, joista saatuja varoja jaettiin seurakuntien avustusrahaston kautta. Varoja käytettiin myös asianajajien palkkioiden maksamisen. Vangittuna olleitten perheille saatiin myös järjestettyä Amerikasta tulleita lahjapaketteja.
Arton perheessä oli vankeusaikana vaimo Liisa ja viisivuotias poika Olli ynnä äiti, Helmi, joka kuoli vähän 74-vuotispäivänsä jälkeen helmikuussa 1947. Arto oli sydänlihaksen tulehduksen takia sairaalassa kun Yrjö Meurman tuli kertomaan, että Helmi oli saanut aivoverenvuodon ja kuollut. Arto oli päässyt kerran kotiin ja kerran sairaalaan katsomaan häntä vartijan mukana. Hautajaisiin hän myös pääsi vartioituna.
Vankila-aikana Arto alkoi opiskella englantia, jonkun aikaa myös pikakirjoitusta ja suoritti lopulta kaupallisen tutkinnon Liikemiesten kauppaopiston kirjekurssina. Monet muutkin upseerit käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja opiskelivat vankilassa. Kun 1975 pääsin töihin Finnpapiin, oli osaston johtajana Raahesta kotoisin oleva majuri, ekonomi Osmo Vihma, joka myös oli näitä asekätkijöitä. Olisipa ollut mielenkiintoista haastatella aiheesta jos olisi silloin tiennyt sen mitä nyt.
Arton muistelmissa vilahtelee tunnettuja nimiä oikeista rikoksista istuneitten joukossa, mm Ruben Oskar Auervaara, puhelias kaveri, joka silloin tällöin lainasi Arton kirjoituskonetta muistelmiensa kirjoittamiseen.
Kun Airo ja Arto oli 9.4. määrätty vapautettaviksi, he palasivat vankilaan. Oli perjantai ja Airo ehdotti että he lepäisivät vielä viikonlopun ja lähtisivät pois vasta maanantaina. Tämä ei kuitenkaan käynyt vankilan johtajalle, joka määräsi heidät poistumaan klo 17 mennessä. Nyt tuli kiire.
Airo käski Artoa tilaamaan yleisesikunnasta auton, ensin henkilöauton ja sitten vielä kuorma-auton kun tavaraa oli kertynyt aivan valtavasti. Ennen klo 17 lastit saatiin lähtemään.
Moni upseeri pystyi vapautumisensa jälkeen jatkamaan sotilasuraansa. Monet päätyivät kaupalliselle alalle. Nihtilä toimi KOP:n pankinjohtajana, Haahti päätyi lopulta vakuutusyhtiö Pohjolan apulaisjohtajaksi. Artokin päätyi vakuutusalalle ja lopulta Sammon apulaisjohtajaksi. Airo ryhtyi maanviljelijäksi ja toimi yhden kauden kansanedustajana. Mauno Koivisto palkitsi hänet vielä Suomen Valkoisen Ruusun suurristillä miekkojen kera. Majuri Malmivaara päätyi Kuopion hiippakunnan piispaksi. Jne.
Mikä merkitys asekätkentäoperaatiolla sitten oli? Mitä vaikutuksia sillä oli poliittiseen tilanteeseen?
Arvo ”Poika” Tuominen, Otto Wille Kuusisen apulaisena Kominternissa Moskovassa 30-luvulla toiminut mutta myöhemmin kommunistista demariksi siirtynyt lehtimies kertoi 1950-luvulla Valo Nihtilälle, että hänen tietojensa mukaan NL oli suunnitellut miehittävänsä Suomen aselevon jälkeisessä tilanteessa. Hän halusi Nihtilän tietävän, että asekätkennän paljastuminen esti suunnitelman toteuttamisen. Asekätkentä hänen mukaansa pelasti Suomen. Totta tai ei, NL oli saanut todistuksen siitä, että suomalaiset todella aikovat puolustaa maataan.
Kalle Virtapohja on kirjoittanut Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston ja Jalmari Finnen säätiön apurahojen turvin kirjan ”Liuksialan kartano Kangasalla. Meurmanit 200 vuotta isäntinä ja suomalaisen yhteiskunnan rakentajina”. Kirja on painettu Otavan kirjapainossa Keuruulla 2021 ja sen kustantajana toimii Liuksialan kartanon maatalousyhtymä eli käytännössä Markku ja Mikko Meurman. Kirjaa voi tilata sukuseuran kautta – ota yhteyttä Touko Apajalahteen niin saat tarkemmat maksu- ja toimitustiedot.
Kalle Virtapohja kertoo kirjasta:
Alkusysäyksen kirjaprojektille antoi kartanon lähestyvä 200-vuotisjuhlavuosi, sillä kapteeni Meurman hankki Liuksialan kartanon omistukseensa vuonna 1821. Kohdistan katseeni Liuksialan kartanoon ja sen asukkaiden elämään, näin syntyy kirjan punainen lanka. Kuljetan lukijaa läpi henkilökohtaisten tragedioiden ja yhteiskunnallisten muutosten, läpi sotien ja maatalouden mittavien murrosten aina tähän päivään asti.
Kirjan kuvakavalkadi on valittu Liuksialan kartanon omista kuvista täydennettynä valikoiduilla Museoviraston Liuksiala-kuvilla. Eija Kuuselan kauniisti taittama 304-sivuinen kirja kertoo Meurmanien viiden sukupolven elämästä ja antaa samalla yhtenäisen kuvan suomalaisen yhteiskunnan rakentumisesta Suomen sodan vuosista lähtien. Mielestäni kirja voisi sopia vaikka lukion historian oheislukemistoksi tai historiasta kiinnostuneen lukiolaisen kesälukemiseksi.
Kirjan ehdoton helmi on kotiopettajatar Aune Branderin päiväkirja keväältä 1918. Päiväkirja löytyi kartanon yksityisarkistosta, jonka ovi minulle minulle ystävällisesti avattiin. Olen pyrkinyt säilyttämään Aunen autenttisen äänen, vaikka olenkin kevyesti editoinut tekstiä. Tämä päiväkirja olisi ansainnut tulla vaikka itsenäisestikin julkaistuksi, mutta osana Liuksialan kartano Kangasalla -kirjaa uskon Aunen tuntojen saavuttavan parhaiten lukijat ja nimenomaan oikeassa kontekstissa. Päiväkirja täydentää olennaisesti Liuksialan kartanon tarinaa.
Historiasta suuresti kiinnostunut kunnallisneuvos Jalmari Meurman oli suunnitellut Liuksialan kartanon historian kirjoittamista. Hän keräsi aineistoja ystävänsä Jalmari Finnen avustuksella. Jalmarin kirja ei ehtinyt valmistua, mutta Jalmarin useiden vuosien ajan keräämät muistiinpanot olivat tärkeä perusta, jolle nyt ilmestynyt kirja pitkälti rakentuu.
Jalmari Meurman perusti Liuksialan maatalousmuseon ja keräsi mittavan kokoelman lähinnä maatalouden työvälineistöä. Historiaharrastus periytyi, ja Jalmarin poika Lasse Meurman perusti Varsamäen hevosajopelimuseon. Siellä voi eläytyä 1800-luvun matkantekoon ja ihmetellä hevosvetoisen maatalouden erilaisia kärryjä ja kiesejä. Vaunuja on kartanossa ollut moneen eri lähtöön. Kokoelmaa on kartutettu myös muualta kuin Liuksialasta.
Irja Liuksialan vuonna 1980 pitämä radioesitelmä Liuksialan historiasta.
Koettakaamme
nyt siirtyä ajassa yli 400 vuotta taaksepäin.
Liuksialan
kartano sijaitsee 5 km Kangasalan kirkolta länteen. Se on kauniin, saaririkkaan
Roineen rannalla. Sieltä on löytynyt runsaasti muinaislöytöjä, jotka
todistavat, että siellä on ollut asutusta jo hyvin varhaisista ajoista lähtien.
Kuningas
Kustaa Vaasan aikana Liuksialasta tuli mahtava kuninkaankartano, joka oli
voudin asuntona. Laajaa maanviljelystä hoidettiin hyvin. Mutta Liuksiala oli
nimenomaan karjatila. Siellä oli mm. härkiä, lehmä, lampaita, hanhia ja
hevosia, joista suuri osa oli kuninkaan hevosia.
Ympäröivät
järvet ja kosket olivat siihen aikaan hyvin kalarikkaita, saatiin lohia,
siikoja, lahnoja, haukia ym.
Seutu
oli harvaan asuttua eikä tarvinnut kovinkaan kauaksi mennä kun oli jo erämaan
tuntua. Liuksialaa käytettiin myös koulutuskeskuksena ja vuonna 1571 siellä elätettiin 16
lyypekkiläistä sotavankia 26 viikkoa. Ruokittavia oli päivittäin noin 100
henkeä.
Vuonna
1577 kuningas Juhana III, omaatuntoaan rauhoittaakseen, antoi Liuksialan
kartanon veljensä kuningas Erik XIV:n leskelle Kaarina Maununtyttärelle. Hän
oli syntynyt 1550 Tukholmassa. Hän oli vain 14-vuotias kun Erik XIV näki hänet
ensimmäisen kerran Tukholman torilla myymässä pähkinöitä ja omenia. Erik XIV oli
silloin 27-vuotias. Arvellaan, että hän oli silloisen Euroopan komein ja
kaunein hallitsija ja että hän oli myös hyvin älykäs. Hän ihastui heti Kaarinan
naiselliseen kauneuteen ja otti hänet sisarensa Elisabethin hovinaiseksi
Tukholman hoviin.
Kaarina
Maununtytär oli köyhä vanginvartijan tytär, mutta hän oli nopeaoppinen. Hänet
opetettiin lukemaan ja kirjoittamaan ja nopeasti hän omaksui kuninkaallisen
linnan vaatimat käytöstavat.
Kuningas
rakastui häneen ja pian he saivat tyttären, jolle annettiin nimi Sigrid. Mutta
Ruotsin täytyi saada kuningatar. Erik kosi useampia Euroopan ruhtinaallisia,
mm. silloista Englannin kuningatar Elisabethia, mutta sai kaikilta rukkaset.
Vuonna
1568 hän vihitytti itsensä Kaarina Maununtyttären kanssa ja sen jälkeen kruunautti
hänet kuningattareksi.
Kun
nyt on kysymys perheohjelmasta, koettakaamme eläytyä Kaarinan elämään juuri
perheenäitinä. Hän rakasti miestään ja lapsiaan. On järkyttävää seurata hänen
kärsimyksiään.
Vain
vajaat kolme kuukautta kesti Kaarinan kuningataraika. Sitten syöksi aatelisto
Erik XIV:n vallasta ja koko kuninkaallinen perhe pantiin vankeuteen, ensin
Tukholman linnaan ja sieltä heidät siirrettiin Turun linnaan. Mutta tätäkään ei
venäläisuhan takia pidetty kyllin turvallisena. Sen tähden perhe siirrettiin
Ahvenanmaalle Kastelholman linnaan ja sieltä edelleen Gripsholmin ja sittemmin
Westeråsin linnaan, jossa perhe erotettiin toisistaan. Erik XIV siirrettiin
lopuksi Örbyhusin linnaan, jossa hänet todennäköisesti myrkytettiin panemalla
arsenikkia hernekeittoon.
Vankeuskautta
kesti yhdeksän vuotta. Kotonamme on taiteilija Göran Hongellin posliinimaalaus,
joka kuvaa Erik XIV:ta ja Kaarina Maununtytärtä vankeudessa, taustalla on
ikkunan edessä rautaristikko. Siinä he katselevat toinen toistaan ja Kaarinan
katsetta seuratessani mieleeni nousee yli 700 vuotta vanhasta Pyhän
Franciskuksen rukouksesta sanat:”Missä pimeyttä, loisin Sinun valoasi, missä
surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen.” Olihan Kaarina ainoa ihminen, joka
pystyi rauhoittamaan onnetonta Erikiä ja pystyi luomaan valoa pimeyteen.
Jo 7-vuotiaana prinssi Kustaa ryöstettiin
äidiltäänkin ja lähetettiin Puolaan. Miksi juuri Puolaan? Kuningas Juhana III:n
puoliso Katarina Jagellonica oli Puolan kuninkaan Sigismundin sisar.
Suomen
kesä oli kauneimmillaan kun Kaarina Maununtytär vuonna 1577 lähetettiin
11-vuotiaan tyttärensä Sigridin kanssa kohti Kangasalaa. Heidän seurueeseensa
kuului 7 naista ja 13 miestä sekä 3 pappia ja 4 messuteiniä.
Liuksialassa
oli silloin 28 huonetta, joissa 47 lasi-ikkunaa, jotka siihen aikaan olivat
hyvin kalliita.
Kaarina
koetti kaikkensa saadakseen poikansa luokseen, mutta siihen ei suostuttu. Yhden
ainoan kerran hän sai tavata poikansa Tallinnassa. Syntymämerkin perusteella
hän tunsi, että tämä oli todella hänen poikansa. Kaarina antoi pojalle hänen
isänsä kuningas Erik XIV:n päiväkirjan. Vuonna 1607 Kustaa kuoli Kashinin
kaupungissa Tverin piirikunnassa Venäjällä. Tämän kuninkaanpojan köyhyyttä
kuvaa, että hänen kuolemansa jälkeen löydettiin hänen isänsä päiväkirja
pantattuna.
Kaarina
Maununtytär eli vielä 5 vuotta kuultuaan poikansa kuolemasta. Hän eli kaikkiaan
35 vuotta Liuksialassa. Tältä ajalta on suhteellisen vähän tietoja. Tiedetään,
että hän eli rukoillen ja sairaita ja köyhiä auttaen. Hänestä tuli kansan
rakastama ja kunnioittama. Parhaana todistuksena tästä pidetään Nuijasodan
aikana 1596 nuijamiesten suhtautumista häneen.
Jo
kaukana Pohjanmaalla oli päätetty kun lähdettiin ryöstämään ja hävittämään
kartanoita, että ”sen vanhan hyvän rouvan Liuksialaa ei hävitetä”.
Kaarina
Maununtyttärellä oli eräs etu puolellaan: hän oli syntynyt köyhiin oloihin. Kun
hän kohosi kuningattareksi, oli hänellä kyky ymmärtää huonompiosaisia. Hänen
hyvä sydämensä neuvoi, että jos joku on saanut henkisiä ja aineellisia lahjoja,
on niitä käytettävä vaikeammassa asemassa olevien auttamiseen. Hän ei
katkeroitunut siitä julmuudesta, jonka uhriksi hän joutui eikä hän alkanut
vihata ketään väärintekijää. Hän kuunteli ja totteli sydämensä ääntä. Siksi
hänestä tuli niin rakastettu ja ihailtu.
Kaarina
Maununtytär kuoli 1612 Liuksialassa. Hän on ainoa kruunattu henkilö, jonka
viimeinen leposija on Suomessa, Turun tuomiokirkossa.
Kaarinan
kuoleman jälkeen Liuksiala siirtyi hänen tyttärelleen Sigridille, joka leskeksi
jäätyään muutti takaisin lapsuutensa kotiin. Hänen jälkeensä Liuksialan peri
hänen poikansa Åke Tott, joka on tunnettu kuningas Kustaa II Adolfin kuuluisana
sotamarsalkkana ”lumiaurana”.
Sittemmin
Liuksiala oli eri aatelis- ja virkamiessukujen hallussa, kunnes vuonna 1821 sen
osti tykistökapteeni Karl Otto Meurman. Hän oli nuorena upseerina ottanut
vuosina 1808-9 osaa Suomen sotaan ollen mm. mukana kuuluisassa Koljonvirran
taistelussa. Hän joutui muiden mukana perääntymään Pohjois-Suomen kautta aina
Etelä-Ruotsiin, jonne sitten monet suomalaiset upseerit jäivät lopullisesti.
Mutta Karl Otto Meurman palasi kotiseudulleen Padasjoelle. Siellä hän meni
naimisiin Laukaan provasti Arwidssonin tyttären Amalia Lovisan kanssa, joka oli
vain 19-vuotias.
Vuonna
1827 oli Adolf Ivar Arwidsson tervehtimässä sisartaan ja lankoaan. Hänet oli jo
aikaisemmin erotettu dosentin virasta Turun yliopistossa. Hän eli
maanpakolaisuudessa Tukholmassa. Nyt ollessaan tervehtimässä omaisiaan hänelle
tuli kruununvoudin tuomana keisarin määräys poistua maasta 8 vuorokauden kuluessa.
Tämä tapahtui siis Liuksialassa.
Adolf
Ivar Arwidsson seurasi innolla kreikkalaisten vapaustaistelua turkkilaisista.
Hänessä heräsi haave, että Suomikin voisi joskus olla itsenäinen. Hän sanoi nuo
kuuluisat sanansa:”Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla,
olkaamme siis suomalaisia.” Hän sanoi myös voimakkaat sanansa:”Herran käsi ei
tue sitä kansaa, joka on itse valmis sortumaan”.
Tämän
miehen innoittamana annettiin Hämeen sydämessä, Liuksialan kartanossa, pienelle
pojalle kreikkalainen nimi Agathon. Hänestä kehittyi suomalaisuustaistelija.
Itse hän oli ruotsinkielinen, mutta taisteli sorrettujen suomenkielisten
puolesta.
Agathon
Meurman oli vain 6-vuotias kun hänen äitinsä kuoli. Alkukoulutuksen hän sai
kotonaan. 12-vuotiaana hänet vietiin veljensä luo Pietariin oppiakseen venäjää,
olihan se niin hyödyllinen kieli. Sitten oli vuorossa Hämeenlinnan
triviaalikoulu ja parin vuoden kuluttua uudelleen Pietari, jossa hän opiskeli
pari vuotta Internaattikimnaasissa. Sittemmin hän suoritti ylioppilastutkinnon
Helsingissä. Opiskeltuaan jonkun aikaa Helsingin yliopistossa hän muutti
suunnitelmiaan ja meni Mustialaan valmistuen sieltä vuonna 1848 agronomiksi.
Pari
vuotta aikaisemmin oli isä Karl Otto kuollut. Suunniteltiin jo Liuksialan
myyntiä, mutta sitten Agathon rohkaisi mielensä ja tarjoutui lunastamaan
sisaruksiltaan Liuksialan. Hän antautui koko sydämestään maa-, karja- ja
metsätalouden parantamiseen.
Emännäksi
hän toi silloin vain 19-vuotiaan Kangasalan kirkkoherra Tallqvistin tyttären
Alinen. Harvoin saa lukea niin kaunista tunnustusta kuin Agathon Meurman antaa
muistelmissaan vaimostaan ja tämän tekee jääräpäinen suomalainen, tunnettu
nimellä ”Kangasalan karhu”. Ei olisi syntynyt nykyistä tasa-arvotaistelua, jos
miehet kautta vuosisatojen olisivat ymmärtäneet panna arvoa vaimonsa työlle ja
samoin vaimot miehensä työlle.
Aline
Meurmanin elämänohje oli:”Koko elämä toisten hyväksi”. Hän teki aina sen mitä
piti velvollisuutenaan. Hän luotti siihen, että kyllä työ tekijäänsä opettaa.
Joka aamu hän oli ensimmäisenä ylhäällä ja illalla viimeisenä vuoteessa.
Siihen
aikaan ei ollut rahakassaa johon turvautua. Siis kaikki aina kynttilöiden
valamista myöten oli tehtävä kotona.
Lapsia
oli kaikkiaan 12, joista yhdet kaksoset kuolivat aivan pieninä. 25 sivua
pitkässä muistelmassaan Agathon Meurman kirjoittaa mm.:
”Mutta
pariinkymmeneen nousevan perheen väki tarvitsee aluksi leipää. Syksyisin ja
keväisin olivat suuret leipomiset toimitettavat ja viikkokausia oli emäntä
niissä kiinni, sillä hän oli aina mukana leipomassa. Että sitä paitsi pitkin
vuotta tarvittiin satunnaisia leipomisia, on itsestään selvää. Mutta ei eletä
pelkällä leivällä. Lokakuussa teurastettiin tavallisesti kolme nautaa ja
parikymmentä lammasta. Lihat olivat suolattavat, aikanaan palvattavat ja
savustettavat, talit keitettävät, sisälmykset syötäväksi valmistettavat.
Joulukuussa tuli sikojen vuoro ja taas samat puuhat. Kaikki mikä ei muuhun
kelvannut, se oli soovaksi ja saippuaksi keitettävä.
Milloin
tarvitsee kutoa paitakankaita, milloin pumpulikankaita pukuvaatteiksi, milloin
puolivillaisia, milloin mattoja, milloin säkkikangasta, kaikesta pitää emäntä
huolta niin kuin niiden käyttämisestäkin. Meille miespuolisille kudottiin
erästä lajia sinivalkoista pumpulikangasta suveksi, aina samanlaista ainakin
vuosikymmenen kuluessa.
Raskain
kuorma oli emännällä kuitenkin kannettavana nälkävuosina 1867-8. Silloin oli
ruokittava kerjäläisiä päivittäin noin 60 ja pahimpina päivinä 140.
Olkoon
sanottu niille, jotka eivät myönnä mahdolliseksi säästäväisyydellä koota
pääomia, että se, mitä meillä oli, ei ollut suurien tulojen vaan pienten
menojen tulosta enkä luule, että siinä voitaisiin väittää mitään vääryydellä
tahi nylkemisellä anastetuksi.”
Jos
oli kartanon emäntä ahkeruudessaan ja säästäväisyydessään toisten hyväksi
ainutlaatuinen niin oli sitä isäntäkin. Jo 18-vuotiaana ylioppilaana hän
tajusi, että menee paljon valuuttaa, jos Suomessa käy vain ulkomaalaisia
teattereita esiintymässä ja niinpä hän ensimmäisenä ehdottaa kotimaisen
teatterin perustamista. Tämä tosin toteutui vasta paljon myöhemmin.
Ensimmäisenä
hän myös ehdotti kansakoulun perustamista ja oli mukana kansakoululaitoksen
järjestämiskomiteassa.
Jo
vuonna 1877 Agathon Meurman kirjoitti ensimmäisen ranskalais-suomalaisen sanakirjan
ja vuosina 1885-90 ensimmäisen suomalaisen tietosanakirjan nimellä ”Sanakirja
yleiseen sivistykseen kuuluvia tietoja varten”. Vuonna 1895 hän kirjoitti
ensimmäisen venäläis-suomalaisen sanakirjan. On siinä ollut
lähimmäisenrakkautta huonompiosaisia suomenkielisiä kohtaan.
Näiden
lisäksi hän kirjoitti noin 30 muuta kirjaa, osan niistä myös ruotsiksi ja
ranskaksi.
Agathon
Meurman oli myös hyvin huomattava sanomalehtimies. Hän kirjoitti moniin eri
sanomalehtiin, mm. Uuteen Suomettareen, nykyiseen Uuteen Suomeen, yli 900
artikkelia. Vuosina 1872-1900 hän oli talonpoikaissäädyn jäsenenä
valtiopäivillä, ym. ym.
Suunniteltiin
uusia arvonimiä sellaisia kuin kunnallis- ja maanviljelysneuvos. A.M. arveli:”Kunnallisneuvos
hoitaa kunnan ja maansa ja muitakin koko maailman asioita, mutta omiinsa hän ei
jouda. Ja koko maailman asioita hän hoitaa erinomaisesti – joutuen vararikkoon”.
Hän
itse hoiti kunnan ja maan asioita hyvin, mutta hänen rinnallaan oli vaimo, joka
hoiti kodin asiat hyvin ja niin ei jouduttu vararikkoon.
Vuonna
1861 Agathon Meurman omaksi hämmästyksekseen nimitettiin Suomen ensimmäiseksi
kunnallisneuvokseksi. Myöhemmin pyydettiin hallituksen toivomuksesta
Yrjö-Koskista tiedustelemaan, suostuisiko A.M. aateloitavaksi. Hän kieltäytyi
jyrkästi ja pyysi, ettei hallitus pilaisi hänen työtään palkitsemisellaan.
Pari
vuotta myöhemmin A.M. täytti 70 vuotta. Tuota päivää juhlittiin kautta Suomen.
Haluttiin osoittaa kiitollisuutta miehelle, joka oli tehnyt työtä koko kansan
kohottamiseksi ja jalostamiseksi.
Lainattakoon
tähän pieni ote työväestön lähetystön onnittelu- ja kiitospuheesta, puhe on
Paavo Virkkusen A.M.:n elämäkertateoksessa:
”Tänä
päivänä, jolloin koko itsetajuntaan herännyt isänmaamme lausuu Teille
kiitoksensa Teidän elämäntyöstänne, jolloin koko suomalainen Suomi ihaillen
katsoo Teihin, tänä päivänä olemme mekin, Helsingin suomalaiset työmiehet,
tunteneet velvollisuudeksemme täten ilmaista yksinkertaiset kiitoksemme
suomalaisuuden hyväksi tekemästänne työstä. Taidon mutta ei tahdon puutteessa
ovat sanamme tulleet näin työmiesmäisen suorasukaiseen ja koruttomaan muotoon.”
Tämän
kiitollisuuden ymmärtää, jos esimerkiksi palautamme mieliimme, että oli
suunniteltu, ettei Helsingissä saa olla suomenkielistä koulua. Silloin A.M.
lähetti 1000 mk pohjarahaksi ja niin sai alkunsa keräys kautta maan. Ja kun
useampia kouluja syntyi, tulivat ne täpösen täyteen oppilaita aina Inkeriä
myöten.
Suomen
papisto piti lujin ottein kiinni siitä, että kinkereillä opittiin lukemaan
nuorimmasta vanhimpaan ja niin kehittyi täällä kaukana pohjoisessa pieni kansa,
Suomen kansa, joka oli koko maailman luku- ja kirjoitustaitoisin kansa.
Helmikuun
manifestin aikaan vuonna 1899 Aline Meurman kuoli aivan lyhyen sairauden
jälkeen. Muistelmissaan A.M. kertoo:
”Kuolema
on meidät erottanut, kuolema on meidät jälleen yhdistävä, se on alituinen aamu-
ja iltatervehdykseni hänen kuvansa edessä. Siunattu muistossa! Palkitkoon
Jumala korkeimmalla siunauksellaan sinun ihmeteltävän, uhrautuvan rakkautesi.”
80-vuotissyntymäpäivänään
Agathon Meurman rukoili koko kansan puolesta ja siunasi läsnäolevat ja tulevat
sukupolvet.
Tämän
vuoden (1980) lokakuun alussa näin Liuksialan kartanon uuden Terttu-emännän
ensimmäisen kerran. Hääkuvia katsellessani näin myös kuvan, jossa Liisa-emäntä
panee miniänsä kaulalle ns. Kaarina Maununtyttären ristin. Vuosikymmeniä
sitten kirjailija Jalmari Finne teetätti alkuperäisessä maalauksessa olevan
ristin mukaan jäljennöksen ja antoi sen Adele Meurmanille kiitokseksi siitä,
että oli saanut kymmenen kesän aikana tehdä Liuksialassa historiallista
tutkimustyötä.
Tähän ristiin liittyy eräs elämäni kauneimpia
tähtihetkiä, 34 vuotta sitten olivat Lasse ja Liisa Meurmanin häät.
Hääpäivällisten juhlavimmaksi hetkeksi muodostui kun Adele Meurman nousi ja
piti puheen pojalleen ja miniälleen ottaen sitten kaulastaan Kaarina
Maununtyttären ristin pannen sen miniänsä kaulaan. Suuressa juhlasalissa vallitsi
täydellinen hiljaisuus. Kun vilkaisin ympärilleni, näin miestenkin silmissä
kyyneleitä. Oli kuin olisi kuningatar luopunut kruunustaan. Mutta seuraajakin
on osoittautunut vuosikymmenien kuluessa ihailtavaksi, ahkeraksi työntekijäksi.
Saman vaikutelman sai myös nuoresta emännästä, joka työtä pelkäämättä uskaltaa
ryhtyä maanviljelijän vaimoksi.
Nyt on 5 sukupolvea työtätekeviä emäntiä ja isäntiä
hoitanut Liuksialaa ja se näkyy. Kaikki on kunnossa. Jos siinä olisi ollut 5
laiskaa sukupolvea, ei koko taloa enää olisi olemassa saman suvun hallinnassa.
Olen ollut runsauden pulan edessä. Haluan lopettaa
tämän hyvin puutteellisen esityksen niihin sanoihin, jotka kirjoitin 26 vuotta
sitten Liuksialan vieraskirjaan:
”- mutta ennenkaikkea kiitos niistä henkisistä
aarteista, joita niin runsain mitoin olen saanut vastaanottaa koettaessani
näinä päivinä tutustua Liuksialan historiaan. Kiitos, että olen saanut todeta
työnilon kantaman siunauksen ja kiitos siitä rohkaisusta, jota olen saanut
uskossani ylevään ja kauniiseen”.
Harri Salon esitelmä sukuseuran kokouksessa 19.4.1997.
Tavatessamme
viime syksynä Turun tuomiokirkossa, kertoi Reijo Heinonen suvun vanhimman
tunnetun esi-isän Hugo Mörmanin jalanjäljistä. Hyvin vähän oli niitä jälkiä
jäänyt. Vain muutaman tippuneen vesipisaran verran Mörmanin talon katolta
naapurin tontille raastuvan pöytäkirjojen mukaan. Kiitos Otto-Iivarin aikoinaan
keräämien sukuluettelotietojen, on meillä käytettävissämme kattava tiedosto
esivanhempiemme elämänvaiheista.
Tarkoitukseni
ei ole nyt kerrata kaikkia Ivaria koskevia rekisteritietoja, vaan olen
yrittänyt eläytyä niihin menneen ajan olosuhteisiin, joissa Ivar Meurman joutui
elämäntyötänsä suorittamaan. Ajatelkaamme vain, miten suuri osa Agathonin suuresta
kirjallisesta tuotannosta ja lasten alkeisopetuksesta kotona tapahtui vain
kynttilän ja ölylampun valossa ja miten yhteydenpito muuhun maailmaan oli
kiinni Liuksialan hevosista ja postilaitoksesta.
Ivar
Johannes Meurman syntyi Liuksialassa Agathon ja Aline Meurmanin kahdeksantena
lapsena toukokuun 24. 1862. Todennäköisesti silloinkin oli kevät myöhässä ja
kylmää, koskapa sinä vuonna tuli paha katovuosi ja viljat paleltuivat
Suomenmaassa.
Kauhistuttavien
nälkävuosien vuosikymmen 1860-luku alkoi kuitenkin sillä, että Suomi sai oman
rahan, markan. Ivarin syntymävuonna vihittiin käyttöön Suomen ensimmäinen
rautatie Helsingistä Hämeenlinnaan ja perustettiin Suomen Yhdyspankki.
Ivar
oli keskimmäinen Agathonin viidestä pojasta. Heidän varhaisimmat lapsuusvuotensa
sattuivat Suomen kansan traagiseen ajanjaksoon, ns. suuriin nälkävuosiin.
Ivarin ollessa 5-vuotias 1867 oli nälänhätä pahin. Sinä vuonna liikehtivät
suuret nälkäiset kerjäläislaumat myös Liuksialan kautta pohjoisesta etelään.
Voimme vain kuvitella minkälaisia kokemuksia ja muistoja voi jäädä lapsen
mieleen kun kymmenittäin nälkäisiä, sairaita ja repaleisia kulkijoita tungeksi
päivittäin talon portilla ja tuvan ovella leipäpalaa kerjäämässä.
12-vuotiaana
Ivar kotiopetuksen saatuaan siirtyi Helsingin Suomalaiseen alkeisopistoon asuen
yhdessä veljiensä kanssa madame Linsénin koulukortteerissa Kasarmikatu 40:ssä.
Samana vuonna 1881 pääsivät veljekset Alfred, Ivar ja Werner ylioppilaiksi ja
siirtyivät sitten yliopistoon ja Hämäläiseen osakuntaan.
Vaikka
lienevätkin Liuksialan pojat olleet tunnettuja ideaaleja Helsingissä, on heistä
kerrottu myös vallattomiakin juttuja. Erään mainion kuvauksen poikien
luonteista on antanut Helmi Virkkunen pakinassaan Werner Liuksialan
60-vuotispäivänä 1.10.1923. Siitä pieni ote:
”Poikien
kesäaskartelusta en niin erikoisesti muista muuta kuin että Otto harrasti
lehtisahalla sahaamista ja sai aikaan hyvin kauniita tavaroita, jotka sitten
joutuivat sellaisten talon arvoesineitten luokkaan, joita ei saanut kuin
etäältä katsella. Alfred oli talon ainoa pyssymies. Kävi joskus
metsästysretkillä ja sai aikaan suurta levottomuutta.
Ei
ole epäilystäkään siitä, että jos Vänni olisi syntynyt toisenlaisissa
olosuhteissa, olisi hänestä tullut kirvesmies ja sittemmin hänestä olisi kehittynyt
rakennusmestari. Onhan mm. Pikku-Liuksiala todella Vännin kätten töitä.
Ivar
eli Jussi osasi naisten töitä ja kun kaksosten (Ines ja Helmi) oli melkein
mahdoton oppia kutomaan nurjaa ja oikeaa, otti Jussi opettaakseen ja osoitti
hän jo silloin kuvaamatonta pitkämielisyyttä ja auttavaisuutta, mitkä
ominaisuudet hän sitten läpi elämänsä on säilyttänyt.”
Yliopistossa
Ivar suoritti fil. kand. tutkinnon fyysis-matemaattisessa osastossa 1889 ja
siirtyi sitten Polyteknilliseen opistoon, josta valmistui maanmittariksi
29-vuotiaana 1891. Oltuaan ensin säädetyn ajan maanmittausauskultanttina,
nimitettiin hänet varamaanmittariksi Uudenmaan lääniin 1894.
Miten
Ivar suuntautui maanmittausalalle on minulle epäselvää. Ehkä sysäyksen antajana
oli isä, joka siihen aikaan kuului maanmittauslaitoksen uudistamista
valmistelevaan komiteaan. Korkeimmilla arvosanoilla valmistunutta matematiikan
maisteria kiinnosti varmaan silloin ajankohtainen projekti maamme siirtämisessä
uuteen metrijärjestelmään. Kaikki mitat ja painot menivät uusiksi. Jalat
muuttuivat metreiksi, tynnyrinalat hehtaareiksi ja leiviskät ja naulat
kiloiksi. Muistettakoon, että maanmittarin toimenkuvaan kuului toimiminen
virallisena mittojen ja painojen vakaajana. Ivarin uraputkeen sisältyikin
sittemmin maamme suurimman vakauspiirin vakaajan tehtävä neljä vuotta oman
toimen ohella.
Ivarin tytär Enni kertoo muistelmissaan, että
isä haki ensin matematiikan professuuria Polysteekin koulussa. Kun se ei
onnistunut vaan hänet sivuutettiin, hän kimpaantui asiasta ja päätti mennä
sinne opiskelijaksi ja valmistuikin sitten maanmittariksi parissa vuodessa.
Kaskuna
muistetaan vielä tapaus: kun Agathon lähti aikoinaan pappilaan kosimaan niin
hän filosofoi vielä kuski Kallen kanssa, kumpaa Tallqvistin tyttäristä olisi
kosittava. Niin nytkin Liuksialasta lähdettäessä kertoi Ivar samaiselle talon uskotulle
kuski Kallelle aikovansa maanmittariksi. Siihen Kalle huolissaan: ”Voi voi,
tuleeko maisteristakin nyt sitten juoppo?” Näin hyvä maine tällä virkakunnalla
siihen aikaan oli. No mehän tiedämme, ettei hänestä juoppoa tullut.
Nuoren
maanmittarin elämä on matkoja ja taas matkoja. Auskultanttina silloisen
prinsipaalinsa kanssa matkustaessaan toimipaikasta toiseen tulivat he sitten
kerran myös Kuusankoskelle järjestelemään Kuusankosken paperitehtaan laajoja
maa-alueita. Siellä tutustuttiin tehtaan isännöitsijään Julius Boedekeriin sekä
tämän nuoreen sisareen Fannyyn.
Ennin
kertoman mukaan kun nämä nuoret tutustuivat toisiinsa niin jo kolmannella
maanmittarien käynnillä oli herra Ivar vähän lähennellyt Fannya ja kun Julius
tämän hoksasi, ilmoitti hän, että nyt mennään kihloihin. Fanny oli kertomansa
mukaan sitä mieltä, että Julius huomasi täten saavansa sisarelleen oivan
puolison. Kun Ivar oli saanut Helsingistä kolme vuotta myöhemmin
varamaanmittarin toimen maanmittausylihallituksessa, vietettiin Kuusankoskella
häät heinäkuussa 1894. Ivar oli tällöin jo 32 ja Fanny 28.
Sukuun
syntyneessä uudessa perheessä säilyivät lastensa kiitollisessa muistissa
Agathonin ja Alinen evästämät kauniit kristillissiveelliset käytös ja
elintavat. Perheen esikoinen Fanny Alice, äitini Liisi, syntyi seuraavana
vuonna Helsingissä jossa asuttiin ensimmäiset 7 vuotta ja kesät Liuksialassa.
Karl Arvid, Arvi, syntyi myös Helsingissä 1897. Kolmantena syntyi Viljo Ivar
Lahdessa 1902 ja kuopus Enni Henriette 1906 Vääksyn kanavalla Asikkalassa. Ivar
oli tällöin 44 ja Fanny 40-vuotias.
1902
Ivar nimitettiin komissioonimaanmittariksi Hämeen lääniin, mikä aiheutti
perheen muuton Lahteen. Siellä asuessaan hän osti Vesijärven rannalta Laakkalan
tilan, josta perhe sai kesäkodin 10 vuoden ajaksi onnellisissa oloissa.
Lahdessa
Ivar Meurman osallistui vilkkaasti kunnalliseen elämään ja kuului mm.
kaupunginvaltuustoon. Hän oli mukana perustamassa Lahti-lehteä ja kuului sen
johtokuntaan. Siellä ollessaan hän edusti Suomalaista puoluetta omaksuttuaan
laajasti Agathonin elämänkatsomukset. Myös Agathon tuki Ivaria esiintymällä
Lahdessa puhujana Lahti-lehteä perustettaessa.
Esimerkkinä
isäin töiden jatkumosta kertoisin todellisen tapahtumaketjun: kun isäni ja
äitini 1940 Viipurin menetyksen jälkeen hakivat uutta asuinsijaa pommitusten
osittain tuhoamasta asuntopulaisesta Lahdesta löytyi se kas kummaa nopeasti
Lahti-lehden toimitalosta, jonka rakennustoimikuntaa ja lehden johtokuntaa
aikanaan puheenjohtajana veti Ivar Meurman. Se antoi ratkaisevan etuoikeuden
asunnon saantiin vaikeassa evakkotilanteessa. Olihan Ivar Meurmanin tyttärelle
saatava asunto.
Sitten
se oikeuden pöytäkirjoihin jäänyt tapaus kun Ivar Meurman haastettiin Lahden
kihlakunnanoikeuteen vastaamaan laiminlyönnistä henkikirjojen siirtämisessä
Lahteen. Sisimmässään Ivar oli kai ajatellut siirtymistä takaisin Helsinkiin.
Oikeuden tuomari kysyi, miksei Meurman ole siirtänyt henkikirjojaan Lahteen?
Ivar vastasi, että asun Lahdessa toistaiseksi tilapäisesti. Insinööri on siis
asunut Lahdessa tilapäisesti seitsemän vuotta, ihmetteli tuomari. Niin olen ja
jos jumala suo niin asun vieläkin seitsemän vuotta tilapäisesti Lahdessa,
vastasi Ivar. 10 mk:n sakkoa odoteltiin. Kun sitten kutsuttiin kuulemaan
tuomiota, luki tuomari tuomion: Koska ins. Meurman väittää, että asuu
toistaiseksi tilapäisesti Lahdessa, ei henkikirjojen siirtämättä jättämistä
voida pitää laiminlyöntinä ja vapautetaan vastuusta. – Taisi hyvä veli
-järjestelmä toimia jo silloinkin.
1909
Ivar Meurman nimitettiin maanmittaustöiden tarkastajaksi Viipurin lääniin. Kun
perheen oli asetuttava asumaan Viipuriin, jouduttiin Laakkala kaihomielin
myymään 1916 ensimmäisen maailmansodan aikana ja vähän ennen omaa
vapaussotaamme. Se oli huono ajoitus, joka johti siihen, että silloisessa yhteiskunnan
myllerryksessä katosi Laakkalan myyntihinta inflaation syövereihin.
1921
nimitettiin Ivar Viipurin läänin lääninmaanmittausinsinööriksi, missä virassa
hän oli eläkkeelle siirtymiseensä asti 1932 70-vuotiaana.
Ivar
Meurman oli vaatimaton, avulias ja tunnollinen virkamies. Hän oli maa- ja
vesioikeuden arvostettu asiantuntija. Suuriruhtinaskunnan aikaan 1907 hänet
keisarillisessa armossa nimitettiin Pyhän Stanislauksen kolmannen luokan
ritariksi. Itsenäisyyden aikana hänelle annettiin kamarineuvoksen arvonimi ja
hänet kutsuttiin Maanmittariklubin kunniajäseneksi.
Isänsä
vaatimatonta perusominaisuutta on Arvi kuvannut seuraavalla tapauksella: vielä
vanhana miehenä hän joka aamu yöpaitaan, housuihin ja tohveleihin pukeutuneena
kävi kivitalon kellarissa pilkkomassa halkoja ja vinttaamassa niitä hissillä
keittiöön.
Eräänä
aamuna isän ollessa kellarissa huomasi äiti aamulehdestä, että isä oli
nimitetty kamarineuvokseksi. Kun isä hikisenä ja poroisena nousi kellarista,
meni äiti häntä vastaan ja onnitteli: ”Har den äran att gratulera kammarrådet.”
– MITÄH! – Ja kun tajusi tapahtuneen sanoi: ”olisivat panneet
kellarineuvokseksi”. Ja sitten seurasi saarna rehellisestä virkamiehestä, joka
ei kaipaa koreuksia.
Isä
kieltäytyi jyrkästi lunastamasta arvonimeen kuuluvaa diploomia ja kielsi
toisiakaan siihen ryhtymästä. Miten lienee käynyt, mutta kyllä paperi kotiin
tuli, oliko se ilman leimamerkkejä vai olivatko virkatoverit maksun
järjestäneet, sitä ei tarkoin tiedetä, mutta meidän perheestä sitä ei maksettu,
sanoi Arvi.
Hyvät
sukulaiset! Muistanette, että Ivarin isä Agathon sai maamme ensimmäisen
kunnallisneuvoksen valtuuskirjan, vaikkei hän suostunutkaan maksamaan silloin
vaadittua 300 ruplaa lunastukseksi.
Maanmittarin
työt olivat Ivar Meurmanille kaikki kaikessa. Luonteelleen uskollisena hän
kaikista kiusauksista huolimatta noudatti äärimmäistä tarkkuutta. Pieninkään
laiminlyönti ei pitänyt hänen käsiensä läpi päästä. Jos häneltä pyydettiin
lausuntoa – ja niitä pyydettiin usein – olivat ne niin perusteelliset, ettei
niissä saanut jäädä mitään epäselvyyttä asian suhteen. Kyllä hän itsekin sanoi,
että voisihan niistä päästä puolellakin työllä, mutta käyttääkseni hänen omaa
mielilausettaan: ”Mihinkäs ihminen riitingeistään pääsee.” Työ tehtiin perusteellisesti.
Aina
hänellä oli aikaa uhrattavaksi toisten hyväksi. Ei sitä talonpoikaa hänen
alueellaan, joka ei luottamuksellisesti olisi uskaltanut ja voinut kääntyä
itsensä lääninmaanmittarin puoleen. Neuvot annettiin vaikkapa olisi ollut
tutkittava sitä varten kymmenet kartat ja maarekisterit. Kiitos vaan ja
hyvästi. Maksu tai korvaus ei tullut kysymykseen. Se kuuluu virkaan, oli Ivarin
periaate. Ja vaikkei olisikaan kuulunut niin täytyihän ihmisiä auttaa.
Katsellessani
nyt valokuvasta muffan muhkeata parrakasta olemusta palautuu varhaisen
lapsuuden kokemuksena mieleen, että päivällisen jälkeen syliin otettaessa oli
partaan jäänyt selvä sipulin tuoksu. Sen lisäksi, että näyttävä partakarvoitus
oli aikanaan muodinmukaista, oli se usein myös olosuhteista johtuvaa. Olenhan
sen itsekin kokenut ollessani nuorempana maanmittausauskultanttina Lapin maata
jakamassa lähellä Norjan rajaa 1950-luvulla. Jo kuukauden pituinen punainen
parta muutti ulkomuodon sellaiseksi, ettei miestä ollut tuntea.
Suomen
maanmittauslaitos juhli Ivarin aikana toimintansa 300-vuotisjuhlaa. Ammattina
tarjosi maanmittausala tavattoman mielenkiintoisia työtehtäviä, mutta valtion
virkakoneistossa olivat maanmittarit erikoislaatuisina virkamiehinä jääneet
sekä organisaationsa että varsinkin palkkauksensa osalta viime vuosisadan
keisariajan tasalle. 1926 astui voimaan uusi virkamieslaki Ivarin ollessa
64-vuotias. Lain mukaan olisi hänen ollut erottava jo virastaan. Valtioneuvosto
myönsi kuitenkin anomuksesta hänelle oikeuden pysyä virassaan siksi kunnes
täyttää 70 vuotta. Vielä senkin jälkeen hän sai luvan maanmittausauskultantin
valtuuksin avustaa vävyään Otto Salmenkiveä hänen toimituksissaan.
Näin
hän pysyi vireänä yli tavallisen eläkeiän kunnes kuolema kohtasi Ivar Meurmanin
maaliskuun 13. päivänä 1938 Viipurissa vajaan 76 vuoden ikäisenä hänen kotona
kaatuessaan saamansa aivotärähdyksen seurauksena.
Suuren
saattojoukon kunnioittamana saatettiin hänen arkkunsa Ristimäen läntisimmälle
hautausmaalle haudan lepoon. Tasan 2 vuotta myöhemmin se kuitenkin jäi
vihollisen raskaan sotakoneiston jyräämäksi sekä talvisodan päättyessä
maaliskuun 13. päivänä 1940 että jatkosodan taisteluissa. Ristimäki sattui
sijaitsemaan juuri maastollisesti Viipurin puolustajien viimeisellä
puolustuslinjalla ennen kaupunkia. Sen vuoksi ei hänen leposijaansa ole enää
mahdollista löytää.
Ivar
Meurman eli ja teki työtänsä kansamme hyväksi vuosisadan poliittisten
myllerrysten, sortokausien ja suurlakkojen aikana. Vallankumouksen,
sisällissodan ja vapaussodan jälkeen hän kuului itsenäisen maamme ensimmäiseen
virkamieskuntaan, jonka työn tuloksia mekin voimme edelleen käyttää hyväksemme.
Laskelmieni
mukaan on Ivar Meurmanin perimää tänään jatkamassa 86 suoraa jälkeläistä.
Isoisäni
Bror Axel Thulén matkasta Pariisin maailmannäyttelyyn keväällä 1878 on veljeni
Matti jo aikaisemmin kertonut Kangasalan Joulussa. Matkalta lähetetyissä kirjeissä
äidille, Richard-veljelle ja Minna-morsiamelle on kuitenkin niin valtavasti
aineistoa, että niistä riittäisi pohjaa useampaankin juttuun. Itse kiinnostuin
yhdessä kirjeessä olleesta maininnasta, että hän halusi Pariisissa ollessaan nähdä
Giacomo Meyerbeerin kuuluisan oopperan Robert Paholainen. Oopperanharrastajana
halusin tietää, onnistuiko hän toiveessaan.
Ennen
näihin matkakirjeisiin tutustumista olin kirjoittanut puhtaaksi Sohlbergin kotimuseon
kätköistä löytyneitä Minnan isosiskon Bertha Meurmanin kirjeitä. Berthasta olin
aikaisemmin tiennyt vain, että hän oli hukkunut Roineen jäihin 20.11.1881. Kirjeistä
löytyi eloisa ja sanavalmis ihminen, joka oli kiinnostunut musiikista ja jolla
oli omat mielipiteensä mm. aiheesta naisen matkustaminen ilman miespuolista
seuralaista. (Viipuriin asti olisi ollut seuraa mutta sieltä Räisälään olisi
pitänyt matkustaa yksin. Sitä eivät Agathon ja Aline Meurman pitäneet sopivana,
joten matkasta sukulaisen häihin oli luovuttava ja siitä hän purki sydäntään ystävättärelleen
Ainalle kesällä 1878).
14.2.1877
Bertha kirjoitti pitkän kirjeen valtiopäivien avajaistanssiaisista nykyisessä
Presidentinlinnassa ja sitten muista Helsingin tapahtumista Minnalle, mm:
”Teatterissa
olen ollut kaksi kertaa. Kerran Pappa kutsui pojat ja minut valtiopäivien
avajaisten juhlaesitykseen. Ensin esitettiin Kiven Lea, jonka te tunnettekin,
mutta siitä en todellakaan pidä. Sen jälkeen 3 näytöstä Hugenoteista, joka on
erinomaisen hieno, mutta kun sitä ei esitetty kokonaan, ei siitä saanut oikeaa
kuvaa. Muutamat valtiopäivämiehet olivat päättäneet saada Bergbomin esiin ja
kun he olivat huutaneet äänensä lähes käheiksi tuli Navrátil vetäen hänet
melkein pakolla esiin.”
Juhlaesitys
oli 27. tammikuuta. Suomalaisen Teatterin piti näyttää kykynsä sekä
puheteatterin että oopperan saralla ja siksi esitettiin ensin Lea ja sen
jälkeen Hugenoteista 2., 3. ja 4. näytös. Morgonbladetin arvostelijasta Lean
esitys oli tyylikäs valinta ja se piti puoliaan Meyerbeerin oopperan rinnalla.
”Toisen
kerran olin oopperassa Leonardin ja Steniusten kanssa, silloin saimme nähdä
Hugenotit kokonaisena. Mitään suurenmoisempaa tai liikuttavampaa voi tuskin
kuulla. Ensimmäisessä näytöksessä soi mm. Jumala ompi linnamme. Ensin matala
basso laulaa ensimmäisen säkeen orkesterin säestäessä pehmeästi, sitten
erinomaisen kaunis naiskuoro laulaa toisen säkeen, kuulosti kuin se kuuluisi
kaukaa metsästä. Kaikki on niin kaunista, että luulisi olevansa taivaassa, niin
innostavaa se oli.
Ooppera
kuvaa katolilaisten ja protestanttien taistelua. Neljännessä näytöksessä yksi
Emmy Achtén ja Navrátilin kohtaus on niin koskettava että väristykset käyvät
selkäpiissä ja lopulta viimeisessä näytöksessä on kohtaus Pärttylinyön
tapahtumista, joka on kauhea. On yö; taistellaan kiivaasti, kaduilla makaa
kuolleita ja lisää kaatuu kuin kärpäsiä, laukaus seuraa toistaan ja viimein
tulee mies, joka raahaa sisään valkopukuista naista hiuksista vetäen. Tämä
kaikki on niin ihanan kaunista ettei siitä koskaan saa tarpeekseen.
Saa
nähdä miten oopperan tulee käymään. Bergbom-paralla on kova pähkinä. Liikeasiat
sujuvat todella huonosti ja elleivät molemmat ryhmät suostu ojentamaan kättä
toisilleen ja ryhdy yhdessä esiintymään uudessa teatterissa niin että toinen
(ooppera) on suomenkielinen ja toinen (puheteatteri) ruotsinkielinen niin
joudumme kyllä tuhoon.”
Kirjeitten
joukosta löytyi myös Hugenottien esittäjäluettelo 9.4.1877, Bertha on siis nähnyt
sen useampaan kertaan. Helmikuussa hän oli nähnyt Emmy Achtén, 9.4. oli Emmyn
kilpailija Ida Basilier tenori Navrátilin rinnalla.
Hugenottien
ohella Bertha oli ihastunut Halévyn oopperaan Juutalaisnainen. Seuraavana
keväänä, 23.4.1878, hän kirjoittaa:
”Senjälkeen
kun Mamma lähti emme olekaan olleet muualla kuin eilen illalla katsomassa
Juutalaisnaista. Pappa ei viitsinyt tulla katsomaan tätä uusintaa, niin että
menimme kahdestaan Hilda ja minä, istuimme permantolooshissa lähinnä ovea.
Hauskaa, että Elin Åkeson ja Hougbergit sattuivat istumaan samassa looshissa. Tuskin
tarvitsee sanoa, että Juutalaisnainen on yksi kauneimmista oopperoista, minkä
olen nähnyt. Richardilta olet varmaan kuullut siitä paljon.”
Berthan
kirjeitten jälkeen kiinnostuin Bror Axelin kirjeistä. Kansallisarkistosta
löytyi 11 matkakirjettä. 19.4. 1878 hän kirjoitti: ”Jos onnistumme saamaan
liput theater francaiseen niin menemme illalla katsomaan ”Ernania”, jossa
esiintyy eräs Sarah Bernhardt, tämän hetken ensimmäinen näyttelijätär. Suuressa
oopperassa esitetään Robert Paholainen ja sinnekin minun täytyy yrittää päästä
kerran.”
Meyerbeerin
Robert Paholainen oli yksi ensimmäisiä ns. grand opéroita. Niissä oli valtavia
joukkokohtauksia, erikoisefektejä ja baletti. Erityisesti kohtaus, jossa
kuolleet nunnat heräävät haudoistaan, oli aikanaan sensaatiomainen. 1831 ollut
ensiesitys vei hänet oopperataivaan huipulle, ja siellä hän pysyi koko
1800-luvun. Esitysten määrässä hänen teoksensa olivat paljon edellä Verdiä tai
Wagneria. Vasta kun vuosisadan loppuun mennessä kiinnostus Wagneriin oli
noussut tarpeeksi, alkoi Meyerbeerin asema horjua. 1910-luvun jälkeen hänen
oopperoitaan ei maailmalla paljon enää esitetty kunnes nyt taas kiinnostus on
alkanut herätä.
Robert
Paholainen oli Suomalaisen Oopperan ohjelmistossa toukokuussa 1877. Pariisissa
sitä oli vuoteen 1878 mennessä esitetty yli 620 kertaa. Meillä sitä oli
esitetty 1840-1843 kun saksalainen oopperaseurue vieraili Pietarista
8-vuotias
Anders Ramsay kuuli hautausmaakohtauksesta palvelijattarilta. Hän kertoo siitä kirjassaan
Muistoja lapsen ja harmaahapsen:
”Tuo
kaunis herra Robert, joka oli niin tyylikäs ja koreasti puettu, käveli eräänä
iltana alakuloisena kuutamossa hautausmaalla laulaen jotain kaunista laulua.
Silloin nousivat vanhat nunnat ylös haudoistaan, joissa he olivat monet vuodet
maanneet ja alkoivat kuolinvaatteissaan tanssia masurkkaa tuon Robert-raukan
ympärillä, joka väänteli itseään epätoivoissaan niin että kaikkien täytyi
nauraa. Sillä hän ei tiennyt mihin lähtisi päästääkseen eroon noista vanhoista
ilkiöistä, vaan oli pakotettu siellä hautausmaalla tanssimaan yhden kierroksen
jokaisen kanssa. Se nyt oli niin hullunkurista, että tahtoi nauruunsa
tikahtua.”
Vielä
taustaa Pariisin maailmannäyttelyyn tai ylipäätään maailmannäyttelyihin ja
Suomen osallistumisiin niihin. Vuoden 1900 näyttelyhän on tunnettu siitä
kansallistunteen palosta, jonka vallassa mm. Aino Ackté ja Albert Edelfelt
vaikuttivat Suomen osaston aikaansaamiseen ja tietysti myös Saarinen-Gesellius-Lindgrenin
suunnittelemasta paviljongista ja Gallén-Kallelan siihen maalaamista
kattofreskoista.
Pariisin
1878 maailmannäyttelystä löytyy aivan valtavasti materiaalia netistä. Lisäksi
löysin Kerstin Smedsin väitöskirjan ”Helsingfors-Paris – Finland på
världsutställningarna 1851-1900”. Seuraavat tiedot ovat suureksi osaksi siitä.
Vuoden
1900 näyttely oli jo 11. maailmannäyttely. Vuodesta 1851 lähtien eri puolilla
Eurooppaa järjestettiin lukemattomia teollisuusnäyttelyitä lähes joka vuosi. 1800-luku
oli teollistumisen ja keksintöjen vuosisata ja suuret näyttelyt olivat tapa
saada Euroopan ja Amerikan tekniset, taloudelliset ja taideteolliset
innovaatiot yleiseen tietoisuuteen.
Näyttelyissä
luotiin kauppasuhteita, saatiin ideoita ja kopioitiin keksintöjä. Taloudellis-teknisen
tietämyksen levittämisessä suurten teollisuusnäyttelyiden merkitys oli
keskeinen. Niissä oli myös laajoja kansatieteellisiä osastoja ja sellaisella
Suomikin halusi lisätä maamme tunnettuutta taideteollisten esineitten ja teollisuuden
saavutusten ohella.
Suomi
otti osaa lähes kaikkiin 1800-luvun lopun näyttelyihin. Vaikkei Suomesta
1870-luvun loppuun asti osallistunut kuin kourallinen näytteillepanijoita,
näyttelyihin lähetettiin Senaatin kustannuksella aina joukko käsityöläisiä,
taiteilijoita ja insinöörejä hakemaan oppia. Näyttelyistä saatiin ideoita mm. myös
vakuutuslaitosten, patenttioikeuksien, työläisten asuinolojen ym.
kehittämiseen.
1878
näyttelyyn osallistui noin 120 näytteillepanijaa Suomesta, kolme kertaa enemmän
kuin viisi vuotta aikaisemmin Wienissä. Mm. Tervakoski Oy lähetti sinne
näytteitä tuotteistaan. Tänne Bror Axel siis halusi lähteä ja haki Senaatin 700
markan matka-apurahaa, joka oli tarjolla 10:lle käsityöläiselle.
Bror
Axel oli koulun jälkeen isänsä apuna urkuja rakentamassa ja pystyttämässä. Isän
kuoleman jälkeen 1872 hän jatkoi tätä toimintaa. Hän oli kauan toivonut pääsevänsä
ulkomaille tutustumaan urkujenrakennukseen Euroopassa. Raha oli kuitenkin aina
tiukoilla, joten matka oli jäänyt toiveeksi. Esimerkiksi kun hänen serkkunsa 1874
kutsui suomalaisia sukulaisia käymään Ruotsissa kesällä ja hehkutti, että uuden
rautatien ansiosta heiltä Salan asemalle oli vain viisi kilometriä, matka sai
jäädä. Tuskin hänellä oli ollut rahaa tai tilaisuutta käydä oopperassakaan
tuohon mennessä.
Senaatin
apuraha tyssäsi siihen, ettei käsityöläisammattien listassa mainittu
urkujenrakentajaa. Koko hakuprosessi jätti hänelle pahan maun suuhun. Hakijoita
oli kuitenkin ollut 71, joten hän ei ollut ainoa, joka jäi ilman.
1875
BA oli mennyt kihloihin Agathon Meurmanin tyttären Minnan kanssa. Kun stipendi
oli evätty, tuleva appi antoi hänelle 800 mk matkaa varten ja niin hän voi
liittyä seurueeseen, joka lähti maaliskuun 30. Hangosta Express II -laivalla
Tukholmaan ja sieltä edelleen junalla Pariisiin arkkitehti Jac. (Jacob)
Ahrenbergin johdolla. Matka kesti viikon. Pariisiin saavuttiin lauantaina 6.
huhtikuuta klo 10 aamulla.
Matkalta
BA kirjoitti pitkiä kirjeitä äidilleen Fredrikalle ja veljelleen Richardille
sekä Minnalle. Kirjeet ovat ruotsiksi, mutta muutamiin sisältyy suomenkielisiä lausahduksia.
Ne ovat erittäin eloisia ja sisältävät pitkiä kuvauksia Pariisin nähtävyyksistä
ja elämästä suurkaupungissa, mutta myös junamatkalta ja pysähdyspaikoista on
tarkkoja kuvauksia.
Jac. Ahrenberg suunnitteli uransa aikana runsaasti rakennuksia eri puolille Suomea. 1879 hän osallistui Helsingin venäläisen varuskuntateatterin, nykyisen Aleksanterin teatterin, sisätilojen suunnitteluun.
1878 näyttelyyn hänet oli nimitetty valvomaan Suomen etnografisen osaston rakentamista. Niiden kymmenen käsityöläisen, jotka olivat saaneet stipendin, piti pystyttää osasto. Ahrenbergin apuna oli myös tuolloin Pariisissa asunut taiteilija von Wright.
Näyttelyn
komissaariksi oli nimitetty insinööri Robert Runeberg. Ennenkuin BA löysi oman
asuntonsa, hän pyysi lähettämään kirjeet Runebergin osoitteeseen 52, Bd
Faubourg-St Honoré – osoite on täsmälleen Elysée-palatsia vastapäätä.
Näyttelykomitean
puheenjohtajana toimi eläkkeelle siirtynyt kenraalimajuri Jakob Julius Lindfors,
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja.
Kolmikko
Ahrenberg-Runeberg-Lindfors luotsasi 1880-luvulla suomalaisia
näyttelyprojekteja ohi mahdollisten konfliktien venäläisten viranomaisten
kanssa.
Ahrenberg
oli jo 31-vuotiaana laajalti sivistynyt henkilö,
joka kuljetti seuruetta matkan aikana pysähdyttäessä nähtävyydeltä toiselle. Pariisissa
jokainen sai sitten selviytyä omin päin. Ensimmäisessä kirjeessään Minnalle BA
kirjoittaa: ”No mutta häntä en ole vielä
esitellyt. Hän on noin 35-40 vuotias – itse asiassa hän oli BA:n ikätoveri,
syntynyt huhtikuussa 1847, kun BA syntyi elokuussa – yhtä pitkä kuin minä, ehkä
vähän hintelämpi, vaalea, päälaelta paljas, nopealiikkeinen, paljon matkustanut
ja hyvin huomaavainen. Minun lisäkseni seurueessa on yksi mies ja yksi nainen
jotka eivät kuulu stipendiaatteihin.”
Rautatie
Hyvinkäältä Hankoon oli valmistunut 1873. Se rakennettiin yksityisin varoin.
Hankkeen etuna nähtiin Hangon edullinen sijainti talvisatamana, joka mahdollisti
ulkomaankaupan talvellakin. Toiminta osoittautui kuitenkin tappiolliseksi, ja
rata päätyi valtion omistukseen parin vuoden kuluttua. Pietarilaiset sijoittajat
menettivät rahansa.
Bror Axelia tuli saattamaan
Hyvinkäälle paitsi hänen veljensä Richard, myös Minnan veli Otto. Matka oli
selvästi suuri tapahtuma läheisille. Tammisaaren asemalla häntä olivat vastassa
sisar Mimmi kahden tyttärensä kanssa ja äidin sisar Marie. Heidän luonaan hän
oli seuraavaan päivään ja jatkoi sitten junalla Hangon ulkosatamaan, josta hän
toteaa: “Ehkä tuosta ajan mittaan voi tulla jotain, mutta kyllä se minusta oli
käsittämättömän autio.”
Tukholmaan
saavuttiin 31. maaliskuuta klo 13. Yö oli ollut kaikkea muuta kuin miellyttävä.
Meri oli myrskyinen, kukaan ei voinut nukkua, kaikki olivat merisairaita, mutta
aamulla päästiin saariston suojaan. Kun oli asetuttu hotelliin ja syöty,
lähdettiin tutustumaan kaupunkiin. Klo 7 Bror Axel lähti kolmen muun kanssa
Kuninkaalliseen Oopperaan, jossa esitettiin Carmen-niminen teos.
“Teos ei nyt ollut mitään,
mutta lavasteet ja puvut olivat kauniita ja rikkaita; kolme nais- ja kaksi
miessolistia lauloi erinomaisesti, ei kuitenkaan paremmin kuin meidän Basilier
ja Holm – jos hän ei vain laulaisi partaansa. Täällä kuuli joka sanan”.
Tyly tuomio siis Bizet’n Carmenille,
joka oli juuri ensiesitetty Tukholmassa, vain kolme vuotta Pariisin ensi-illan
jälkeen. Siitähän tuli sitten yksi maailman suosituimmista oopperoista,
Tukholmassakin kaikkein eniten esitetty ooppera. BA oli siis aivan ajan
hermolla, harmi vain, ettei kappale miellyttänyt. Ehkä hän piti tarinaa
moraalittomana.
”Seuraavana
päivänä kävimme mm. kansallismuseossa ja näimme koko joukon erinomaisen
kauniita esineitä, veistoksia, maalauksia ym. ym. -Arkkitehti oli päättänyt, että jatkamme matkaa
iltapäivällä ja vaikka miten yritin ylipuhua häntä, ei auttanut, vaan
matkustimme klo 6.45 pikajunalla Malmöhön. Meillä 12:lla suomalaisella
oli oma vaununosasto.”
Kööpenhaminassa vierailtiin
Thorvaldsenin museossa ja Christiansborgin ja Rosenborgin linnoissa sekä
Fruekirkessa. BA kuvailee yksityiskohtaisesti ja pitkään kaikkea näkemäänsä ja
ihastelee sitä valtavaa määrää taidetta, joka näihin on koottu. “Täällä on
kyllä opettavaista kierrellä, mutta vaikutteet ovat niin moninaisia, että on
mahdotonta antaa kirjeessä
kokonaiskuvaa. Harmi, etten nyt pysty antamaan sinulle parempaa kuvausta tästä
kaikesta”. Hän osti kuitenkin 24 valokuvaa näistä hienouksista. Kuvat maksoivat
70 penniä/kpl, ”mutta kun en ole matkan aikana osallistunut – enkä aio
osallistua – matkatovereiden totinjuonteihin, niin ajattelin, että voin satsata
näihin.”
Kaupungilla
seurue tapasi suomalaisen lehtori Backmanssonin ja BA toteaa ilahtuneena
lehtorin sanoneen edellisen illan oopperasta, että ”kyllä meidän Basilier
verrattomasti paremmin laulaa”. Tämä on yksi suomenkielisistä lausahduksista
ruotsinkielisen tekstin lomassa.
Kööpenhaminasta
matka jatkui Hampurin kautta Kölniin, jossa oli parin tunnin odotus. BA ehti
käydä katsastamassa Kölnin tuomiokirkon, jonka jättimäiset piirteet kuvastuivat
tähtikirkasta yötaivasta vasten. Matkakertomus on todella runollinen. Leivoset
ja pääskyset liitävät illan hämärtyessä ja kun yö laskeutuu Westfalenin syvän
tummansinisen taivaan ylle, rautatehtaitten ja sulattamojen tulenlieskojen kajo
näkyy kauas.
Pariisiin
saavuttua siirryttiin ensimmäisen hotelliyön jälkeen Ahrenbergin järjestämään
asuntoon, mutta huoneet olivat niin likaisia ja epäviihtyisiä, että BA lähti
heti maanantaina etsimään toista asuntoa. Siisti ja mukava löytyi läheltä
näyttelyä ja Seineä. Se oli kyllä paljon kalliimpi, mutta tamperelainen
Rosengren tuli toveriksi jakamaan kustannuksen, joten sen verran enemmän
kannatti maksaa viihtyisyydestä ja puhtaudesta. Hintaan kuului lakanoiden ja
siivouksen lisäksi myös kenkien puhdistus.
10.
huhtikuuta saapuivat ensimmäiset näyttelykollit ja käsityöläiset kävivät heti
purkamaan niitä. BA lupasi tulla mukaan auttamaan ja siitä hyvästä hän sai
vapaalipun näyttelyalueelle. Siellä hän tapasi tohtori Eliel Aspelinin, joka
lupasi selvittää hänelle urkujenrakentajien osoitteita Pariisissa ja tulla
mukaan tulkiksi.
Bror
Axelin käsitys ranskalaisista ja heidän suhtautumisestaan muukalaisiin oli aluksi
varsin positiivinen. Hänen mukaansa he pyrkivät kaikin tavoin ymmärtämään
ulkomaalaista mikä näkyi hänestä siinä, että se vähä minkä hän oli ehtinyt
oppia tulevalta apeltaan ennen matkaa auttoi paitsi häntä pärjäämään, myös
toimimaan tarvittaessa stipendiaattien tulkkina.
Toisaalta
hän valittaa liian aikaista tuloa kaupunkiin: ”Vaikka oli mukava tulla
suomalaisten mukana tänne on harmi, että tulin niin aikaisin, kun tarkoituksena
oli tulla tutustumaan näyttelyyn. Toistaiseksi täällä ei näy muuta kuin
vitriinejä, puolivalmiita seiniä ja kattoja, pakkauslaatikoita ja työntekijöitä.
Kaikki on aivan sekaisin.”
Kaikista
matkaseuralaisistaan Bror Axel ei erityisemmin pitänyt. Rosengren Tampereelta
oli poikkeus. Eräässä kirjeessä hän kirjoittaa matkalaisista:
”Olen melkein iloinen etten saanut stipendiä,
sillä suomalaisia stipendiaatteja käytetään ihan kuin hampuuseja, vaikka toden
sanoakseni en kyllä tiedä, miten muutenkaan heitä voisi käyttää. He ovat
varsinaisia raunioita, johtokunnan hellästi hoivaamia, mutta häpeäksi Suomen
kansalle, jota he edustavat.”
”Stipendiaatit olivat taitamattomia, laiskoja ja yhtä huolimattomia kuin ne
ranskalaiset jotka olivat töissä meidän osastollamme. Valmista ei meinannut
tulla niin että alkoi tulla kiire, näyttelyn oli määrä aueta 1. toukokuuta.
Niinpä insinööri Runeberg pyysi minua ryhtymään työnjohtajaksi 12 frangista per
päivä. Hyväksyin sen, sain piirustukset ja pidin miehet ahkerassa työssä. Nyt
ei tullut enää virheitä eikä kulutettu aikaa fundeeraamiseen, sillä minulla oli
valta määrätä. Suomen osasto saatiin valmiiksi muutama päivä ennen näyttelyn
avaamista.”
Rouva
Aspelin oli mukana Pariisissa ja oli ilahtunut saadessaan tutustua Minnan
sulhaseen. Kyseli kauanko herrskapet
oli ollut kihloissa ja sen kuultuaan
sanoi: “kas vain Minnaa, joka oli niin
viaton ja hiljainen Vaasassa”. Agathon ja
Aline olivat lähettäneet Minnan vuodeksi Vaasaan halutessaan testata, onko
kihlapari aivan tosissaan. Siellä hän oli tutustunut rouva Aspeliniin.
Huhtikuun 20. BA oli sopinut Aspelinin kanssa, että
käydään tutustumassa valtaviin urkuihin, jotka olivat valmiina Cavaillé-Coll’in
urkutehtaalla. Ne oli tilattu Trocadéron palatsiin vastapäätä näyttelyaluetta,
mutta palatsi ei ollut valmis, joten urut olivat odottamassa tehtaalla.
“Matkalla Aspelin halusi poiketa
Edelfeltin luona ja halusin tietysti mielelläni
tutustua häneen. Hän on nuori, komea, kohtelias mies. Hänen ateljeessaan oli
joukko luonnoksia ja pari puolivalmista muotokuvaa, toinen niistä rouva Aspelin,
sinun soma Idasi.
Urkutehtaalla kävi niinkuin arvasin. Olin
pyytänyt Runebergin suositusta että näkisimme suuret näyttelyyn tilatut urut.
(Täällä ei voi kuvitellakaan että pääsisi mihinkään ilman jonkun virallisen
henkilön recommendation’ia). No niin – kortin avulla pääsimme sisälle
liikkeeseen ja saimme nähdä urut, mutta vain lyhyesti. Tuntuu että ranskalaiset
ovat yhtä jästipäisiä ja epäileviä kuin kohteliaita, mikä ei ole kovin kaunis
piirre. Vanha mies, jonka käyntikortissa luki nimen alla “Chevalier de la Legion
d´Honneur”, oli kuitenkin niin ystävällinen, että antoi vieraitten kokeilla
pienempiä urkuja. Ne muutamat äänet, jotka soitin, soivat oikein kauniisti. “Vanha
mies” oli nimeltään Aristide Cavaillé-Coll, Ranskan tunnetyuin urkujen
rakentaja.
23.
huhtikuuta BA oli kutsuttu Cavaillé-Collin luo hienoon konserttiin, jossa hän
sai kuulla Trocaderon urkuja. Soittaja oli Charles Widor, lahjakas nuori
urkuri, joka jo tuolloin oli St Sulpice -kirkon urkuri – toimi, jota hän hoiti
yli 60 vuotta. BA kirjoitti äidilleen: “Onhan meillä kotonakin konsertteja, mutta niin
loistavasti kuin Monsieur Widor soitti urkuja ei kyllä kukaan soita Suomessa.
Saatte lukea illasta Morgonbladetissa, kirjeenvaihtaja oli siellä rouvansa
kanssa ja sanoi: ”kylläkait minun tästä lehteen täytyy kirjoittaa”. ”Sanokaa
nyt mitä piditte uruista”? hän kysyi. ”Kirjoittakaa mahdollisimman paljon
hyvää, sillä ääni on mahtava, mutta niinpä myös soittaja on ihailtavan hyvä”,
vastasin. Silti siellä oli eräs herra, joka nukkui koko ajan.”
Mitä
pidemmälle huhtikuu eteni, sitä enemmän BA valittaa, ettei ole saanut tietoja
kotoa. 25.4. Rosengrenkin oli saanut kirjeen mutta hänelle ei ole tullut
mitään. Vasta toukokuun alussa tuli kerralla monta kirjettä ja kävi ilmi, ettei
ensimmäisenä lähetetty ylipäänsä tullut perille. Useammasta käynnistä ja
valituksesta huolimatta sitä ei postista löytynyt.
Toukokuun
1. pidettiin näyttelyn juhlalliset avajaiset ja niistä BA:lla on taas
seikkaperäinen ja pitkä kuvaus. Hän onnistui löytämään paikan
Trocadero-palatsin pääsisäänkäyntiä vastapäätä rakenteilla olevan talon
telineiltä ja näki sieltä väsähtäneen näköisen Walesin prinssin, Persian
shaahin ja viimein presidentti MacMahonin. Väenpaljous oli valtava. Välillä
taivas aukesi ja vettä tuli kuin saavista. Välillä aurinko paistoi ja oli
paahtava helle.
”Kun
MacMahon on lopettanut puheensa, kajahtavat kanuunanlaukaukset, suihkulähteet
puhkeavat täyteen vauhtiin ja ilotulitus alkaa. Kotiväki voi luulla että
Tampereen markkinoilla näkee paljon väkeä, mutta se ei ole mitään tähän
verrattuna.”
Toukokuun
5:enteen päivään asti Bror Axel kolusi näyttelyaluetta väsymykseen asti. Kaiken
kaikkiaan hän arvioi kävelleensä Pariisissa joka päivä vähintään 10 kilometriä,
useimmiten kymmeniäkin. Hevosvetoisia raitiovaunuja hän käytti harvoin. Kerran
hän otti laivakyydin pitkin Seineä Notre Damen taakse.
”Näytteillä
on niin paljon kaikkea, että 4-5 tunnin kiertelyn jälkeen on mahdotonta enää
muistaa, minkä äsken vielä luuli hyvin pysyvän mielessä.” Ja viidessä päivässä
Bror Axel ei ole vielä ehtinyt nähdä puoltakaan näyttelystä. ”On niin paljon
kaikkea sellaista, mitä voisi Suomessakin valmistaa, jos vain olisi pääomia”,
hän valittaa.
Omalta
alaltaan BA mainitsee vielä itävaltalaisten urkujen pystytyksen: ”Fasadi on
kyllä korea, mutta sisältö on aivan kelvottomasti tehty. Jos haluaisi etsiä
paikan, jossa voisi opiskella huonosti tehtyä työtä niin täällä se onnistuisi.
Hyvä tietää, mitä ”hieno ulkomainen työ” pitää sisällään – harmi vain, etteivät
minun asiakkaani tiedä sitä.” Näkemistään uruista hän kirjoitti Richardille tarkkoja
teknisiä selostuksia. Hän löysi monia uusia ideoita omiin ratkaisuihinsa.
Viiden
meluisan näyttelypäivän jälkeen BA lähti Versailles’hin. Ensin junalla, sitten asemalta
linnalle, joka aukeaa klo 12, siis ensiksi katsomaan Trianonin huvilinnaa. Versaillesin
linna on komea, seinillä on isoja Napoleonin sotia kuvailevia tauluja ja
kokovartalomuotokuvia. Klo 16 alkavat mahtavat suihkulähteet toimia, mutta
niitä ei ehdi kauan ihailla, sillä illaksi on saatu liput Theatre francais´hen,
jossa Sarah Bernhardt esiintyy Victor Hugon Ernanissa.
”Hän
näyttelee todella mahtavasti, siinä on näyttelijä, joka pystyy tekemään
roolista todellisen. Aivan ihmeellistä. Harmi vain, että ei ymmärrä sanoista
mitään.” Klo 12 ilta on ohi. Mutta asuntoon palatessa siellä odottaa vihdoin useampi
kaivattu kirje. Minnan kirje on päivätty 29.4. eli postin kulku kesti viikon
verran Helsingistä Pietarin kautta Pariisiin.
Viimeisessä
kirjeessään Minnalle 8.-10.5. BA kuvailee laajasti kaikkea, mitä näyttelyssä on
vielä tullut nähtyä. Tämä kirje loppuu kesken. Viimeinen lause kuuluu: I morgon
skall jag gå till Aspelius på f.m. och på aftonen till grande nouvel opera för
att se den mycket be… Seuraavaa sivua ei löydy.
Mikä
siis oli tuo ”mycket be…”? Pääsikö hän näkemään Robert Paholaisen kuten oli
halunnut? Ei päässyt. Sain netin avulla vastauksen. Löysin nimittäin aivan
valtavan tiedoston (www.artlyriquefr.fr) koskien oopperaesityksiä Pariisissa
alkaen vuodesta 1671. Tuo kirjeessä mainittu ”grande nouvel opera” oli Palais
Garnier’na tunnettu rakennus.
Bror
Axel oli tässäkin taas ajan hermolla, sillä uusi talo oli avattu vain kolme
vuotta aikaisemmin, 1875. Rakentamiselle oli tullut kiire kun vanha oopperatalo
paloi lokakuussa 1873. Palosta johtuen
uuden talon aikataulua saatiin kiristettyä, ja se valmistui vuotta suunniteltua
aikaisemmin.
Uuden
oopperan rakentaminen oli aloitettu 1862, mutta se venyi eri syistä. 1870
Ranska aloitti sodan Preussia vastaan. Bismarck löi Napoleon III:n muutamassa
viikossa, ja sota johti keisarikunnan häviöön. Ranska muuttui tasavallaksi. Sodan
seurauksena Elsass-Lothringenin alue liitettiin Saksaan. 1871 keväällä Pariisin
kommuunin taistelut aiheuttivat paljon tuhoa, esim. kaupungintalo paloi maan
tasalle, mitä BA kauhistelee eräässä kirjeessään. Ilmeisesti taloudellisesta
tiukkuudesta huolimatta ranskalaiset halusivat sitten näyttää uutta nousuaan ja
satsata maailmannäyttelyyn vuosikymmenen lopulla.
Palais Garnier’n kaikki esitykset on kirjattu
huolellisesti ja sieltä löytyivät tiedot Robert Paholaisestakin. Sitä
esitettiin huhtikuussa 2 kertaa: 5. ja 22., seuraava esitys oli 10. kesäkuuta.
22.4. olisi siis ollut tilaisuus, mutta se jäi käyttämättä.
Sinä
viikonloppuna oli pääsiäinen. Lauantaina 20.4. BA oli ollut Aspelinin kanssa
tutustumassa Trocaderon urkuihin. ”Pääsiäissunnuntaina kävin St Sulpice -kirkossa ja nautin. Musiikki oli sanoinkuvaamattoman
kaunista. Kahdet urut ja suurenmoinen kuoro esittivät 1½ tuntia kestäneen
teoksen. Ihania sooloääniä ja uskomattoman kauniita harmonisia yhdistelmiä
vuorotellen uruista ja kuorosta tai molemmista yhtä aikaa. Sitä ei voi
kuvailla.” Sitten kirkosta Luxembourgin palatsiin nauttimaan maalaustaiteesta.
Mutta siitä ja viereisestä puistosta hän sai syyn ruveta muistelemaan runollisesti
Suomen luontoa ja sen luonnollisuutta ranskalaiseen suoraviivaisuuteen verrattuna.
22. hän oli sopinut menevänsä neitien
Pettersson, Nordberg ja Södergren kanssa eläintarhaan. Kiertelyn aikana neiti
Petterssonilta oli viety passi, muistikirja, sanakirja ja nenäliina. Neiti
Södergren osasi onneksi hyvin ranskaa ja pystyi hoitamaan asian poliisiasemalla.
Puoli
kuusi he erkanivat ja Bror Axel lähti asuntoonsa kirjoittamaan kirjettä Minnalle.
Ei siis Robert Paholaista illalla.
Entä Hugenotit? Netin avulla selvisi, että Hugenotit
esitettiin 8.5., jolloin BA aloitti viimeisen kirjeensä. Kirje on valtavan
pitkä. Hän selostaa yksityiskohtia myöten mitä kaikkea oli taas
maailmannäyttelyssä nähnyt. Kirje jatkuu 10.5. päiväyksellä, jolloin hän
toteaa: “olin
toissapäivänä niin väsynyt, etten pystynyt jatkamaan.” Ei siis Hugenottejakaan.
10.5. esitettiin myös Meyerbeeriä, 1849 ensi-iltansa saanut Profeetta, mutta sekin
jäi väliin.
Kirje
siis loppuu sanoihin: ”Huomenna illalla menen uuteen oopperaan katsomaan tuota
kuu…” 11.5.1878 hänellä siis oli liput Palais Garnieriin. Mitä silloin oli
ohjelmassa? Netin avulla löytyi tieto: tuonakin iltana esitettiin Meyerbeeriä, ooppera
nimeltä Afrikatar. Sekin oli saavuttanut valtavan menestyksen, ei kuitenkaan
Robertin tai Hugenottien vertaista. Ensi-ilta oli huhtikuussa 1865. Mutta mistä
löytyisi sellainen dokumentti, jossa BA kertoisi, mitä hän siitä – tai
mahtavasta uudesta oopperatalosta – piti? Tuskinpa enää mistään.
Palais Garnier’n tietojen perusteella voi
arvailla, että Robert Paholaisessa olisi huhtikuussa esiintynyt kuuluisan
puolalaisen oopperalaulaja-sisarustrion vanhin jäsen Joséphine de Reszke, joka
lopetti uransa avioiduttuaan. Hän kuoli 1891.
Trion
kuuluisin laulaja oli tenori Jean de Reszke, kolmas oli baritoni Eduard de
Reszke. Hän on ainoa, jonka äänestä on säilynyt edes jollain tapaa siedettäviä
äänitteitä hänen vanhoilta päiviltään. Jean de Reszke oli 1800-luvun lopulla
oopperataivaan kirkkain supertähti, mutta hänen ääntään voi kuulla vain
Metropolitan-oopperan lavalta äänitetyillä sylintereillä, joilta lähinnä kuuluu
vain rahinaa. Suomalaiselle on kiinnostavaa, että Jean lauloi 1902 Pajatson
ensiesityksessä Palais Garnier’ssa yhdessä Aino Acktén kanssa.
Pariisin
oopperan tasosta on eri käsityksiä. Toisaalta sanotaan, että se oli 1800-luvun
hienoimpia taloja, toisaalta Kaarlo Bergbom, joka tuli Pariisiin kuukautta
myöhemmin kuin BA oli lähtenyt, kirjoitti sisarelleen Emilielle, että Berliinin
ja Wienin oopperat olivat paljon korkeampitasoisia. Maku- vai tosiasioita?
Bergbom
keskittyi sinä kesänä vain teatteriin ja olisi jättänyt oopperan kokonaan
väliin, ellei kuopiolainen kauppias Rissanen olisi kustantanut häntä mukaansa
kolmannen rivin permantopaikalle huikeaan 23 frangin hintaan. Vertailun vuoksi:
Ahrenbergin stipendiaateille hankkiman asunnon vuokra oli 30 frangia kuussa ja
kun BA hankki uuden asunnon, sen hinta oli 180 frangia, mistä hän siis maksoi
puolet.
Bror
Axel lähti paluumatkalle Pariisista toukokuun 15., hän matkusti Kölnistä
Berliiniin ja sieltä Vilnan kautta Pietariin. Viimeisessä kirjeessään Minnalle
hän arvelee pysähtyvänsä Pietariin pariksi päiväksi katsoakseen siellä
tärkeimmät nähtävyydet. Kotona hän oli toukokuun lopussa
Raimo
Seppälän Tulenheimot-kirjan mukaan hän kirjoitti matkasta 23-sivuisen,
julkaisematta jääneen matkakertomuksen. Se löytyy liitteenä Pentti Pellon
väitöskirjasta nimeltä Kaksi suomalaista urkuperinnettä mutta enemmän kuin
kuvaus matkasta se on laaja esitys uruista ja niistä yksityiskohdista joita hän
näki Pariisissa.
Helsingfors
Dagbladiin hän kirjoitti Seppälän mukaan kaksiosaisen jutun matkasta. Sitä en
kuitenkaan Dagbladista ole löytänyt, sensijaan Dagbladissa oli kevään ja kesän
kuluessa runsaasti eri kirjoittajien kertomuksia maailmannäyttelystä ja sen
oheistapahtumista.
Vuoden
lopulla Minna ja BA vihittiin avioliittoon. Heille syntyi 9 lasta, joista 2
kuoli pienenä. Itse olen nuorimman pojan nuorin poika. BA syntyi 100 vuotta
ennen minua, 1847. Hänen isänsä kuoli kun hän oli 24-vuotias. Niin minäkin. Hän
meni naimisiin 1878, minä 1978. Esikoinen syntyi kun hän oli 32. Niin minäkin.
Esikoisen eli Antin ja minun isäni Ollin välillä oli 12 vuotta, samoin minun ja
veljeni Pentin välillä. Hän kävi Pariisissa 1878, minä 1978. Tosin Pariisin
oopperaan olin jo ehtinyt 1973. Pieni kauneusvirhe.
Giacomo
Meyerbeer oli saksalainen säveltäjä, Rossinin aikalainen. Hän syntyi 1791
(Rossini 1792) ja kuoli 1864 (Rossini 1868). Rossini lopetti säveltämisen
oopperaan Wilhelm Tell 1829 ja eli sen jälkeen 40 vuotta vaikutusvaltaisena
tekijänä Pariisin musiikkielämässä. Meyerbeer aloitti oopperoiden säveltämisen
Italiassa mutta Pariisiin siirryttyään hän iski kultasuoneen. Ensimmäinen suuri
menestysteos oli Robert Paholainen, joka sai ensi-iltansa 1831. Seuraava
menestysooppera oli Hugenotit 1836. Profeetta 1849 oli myös menestys, samoin
hänen viimeiseksi jäänyt oopperansa Afrikatar, joka ensiesitettiin 1865, vuosi
hänen kuolemansa jälkeen. Eräs hänen oopperoistaan on nimeltään Pohjantähti,
joka tapahtuu osittain Suomessa. Sen aiheena on Suuri Pohjan sota Kaarle XII:n
ja Pietari Suuren välillä.
Runebergin päivänä 5.2.1903 Ruoveden kunnanlääkäri Robert Elmgren ja hänen puolisonsa Ines Meurman saivat tyttären, joka kasteessa sai nimen Tuomi Kaarina. Juhlapäivän voi myöhemmin sanoa ennakoineen uuden maailmankansalaisen suuntautumista taiteen ja kirjallisuuden pariin. Hänestä tuli hengeltään runebergilainen. Se tarkoittaa, että kulttuurin tuli rakentua syviin kansakuntaa rakentaviin henkisiin arvoihin ja muodostaa kokonaisuus aineellisten ja yhteiskunnallisten pyrkimysten kanssa.
Äitini elämänjuoksu oli lähes sadan vuoden mittainen. Voisi sanoa,että 1900-luku oli hänen aikakautensa, työpajan ulkoiset puitteet, mutta 1800-luvun yhtenäiskulttuuri hänen kotinsa. Hän kerkisi ottaa vastaan uuden vuosituhannen ennenkuin pitkän sairauden uuvuttamana pääsi odottamaansa lepoon 17.6.2000. Hän sai sijan Helsingin Hietaniemen sukuhaudassa isänsä, äitinsä ja sisarensa Eeva Jalaviston rinnalla.
Ne jotka tunsivat Tuomi Elmgren-Heinosen muistavat hyvin erilaisia piirteitä hänestä oman mielenkiintonsa kohteiden mukaisesti. Jos joku olisi kysynyt 1920-luvulla, kun Karjala oli vielä Suomen, kuka Tuomi Elmgren on, vastaus olisi ollut tämä: Hän on Halilan keuhkotautiparantolan ylilääkärin Robert Elmgrenin tytär Uudeltakirkolta, Berliinissä ja Pariisissa opiskellut konsertoiva laulajatar. Olisivatpa jotkut muistaneet, että hän oli esiintynyt opettajansa Aino Acktén Savonlinnassa järjestämillä oopperajuhlilla. Niinpä vuonna 1930 hänet nähtiin Cleopatran roolissa Händelin opperassa Julius Caesar. Caesarin roolissa esiintyi Georg Malmstén.
Tärkeitä meille lapsille eivät arvattavasti olleet kuitenkaan konserttiesitykset vaan kotona isän säestyksellä esitetyt yksittäiset laulut. Muistoissani näen äidin laulamassa Madetojan kehtolaulua ”Heijaa”.
Jos joku olisi kysynyt 1930- ja 1940-luvulla kuka Tuomi Elmgren-Heinonen on, vastaus olisi ollut tämä: Hän on laulajatar, kirjailija ja Uuden Suomen ”Mikael”, toimittaja ja pakinoitsija, joka on kirjoittanut säveltäjä Toivo Kuulan, taiteilija Vilho Sjöströmin ja säveltäjä Fredrik Paciuksen elämäkerrat sekä suositun lottaromaanin ”Lottatyttö komennuksella”. Omassa esiintymistoiminnassaan hänellä oli mahdollisuus yhdistää erilaisia kulttuurialueita toisiinsa ja muodostaa niistä uusia kokonaisuuksia. Tällaisena voidaan pitää ”musiikillis-kirjallisten rapsodiailtojen” jäjestämistä sotavuosina. Niistä kertoi mm. Lotta Svärd -lehti 5/1942.
Jos joku olisi kysynyt 1950-1960- ja 1970-luvuilla kuka Tuomi Elmgren-Heinonen on, vastaus olisi ollut tämä: Hän on kirjailija, tapahistorian tutkija, ”Käytöksen kultaisen kirjan” kirjoittaja ja teatterikorkeakoulun opettaja. Noilta ajoilta muistan monet keskustelut mm. siitä, mikä käytöstapojen tarkoitus on ollut Antiikin ajoista alkaen. Se on ihmisihanne, jota voi kuvata kreikan sanoilla ”kalos agathos”, moraalisesti kaunis ihminen.
Kuten usein elämässä ihminen ei itse määritä varsinaista elämäntehtäväänsä, sen määräävät hänelle osuneet haasteet ja oman persoonan lahjakkuustekijät. Vuonna 1932 taidemaalari Aarre Heinosen kanssa solmitussa avioliitossa, jossa kummallakaan puolisolla ei ollut vakinaista tuloa, työtehtäviä oli otettava sieltä mistä niitä sai. Kirjoittamalla saattoi ansaita paremmin kuin konsertoimalla. Lisäksi se soveltui kotityöksi. Lasten ja nuorten kirjojen maailma ja myöhemmin maailmankirjallisuuden klassikot liittivät perhettä yhteen. Käsikirjoituksia luettiin ääneen ja mietittiin juonen ratkaisuja yhdessä sisarieni Marjan (Sunan) ja Pilvin kanssa.
Ääneen lukeminen oli muutenkin kotimme parasta viihdettä. Radiota, puhumattakaan televisiosta ei ollut. Vasta kun isoäidin pieni radio jäi vaille käyttäjää, alettiin uutisia seurata sähköisten viestimien avulla. Tuona aikana muistan, miten suuri ihme oli itse tehdystä kideradiosta kuullut YLE:n ohjelmat. Pääsiasiassa elämää seurattiin lehtien välityksellä.
Lukutuokioissa saimme seurata ja eläytyä Tolstoin ”Sodan ja rauhan” maailmaan, Dostojevskin, Turgenjevin ja Tsehovin syvällisiin ihmiskuvauksiin. Tavaksi tuli luonnehtia tapaamiamme ihmisiä näiden teosten romaanihenkilöiden mukaan. Edesmenneestä presidentti Boris Jeltsinistä olisimme ehkä sanoneet, että hänessä oli jotain Sodan ja rauhan Pierre Besuchovin individualismista ja Karamazovin veljesten Dimitrin hurjuudesta.
Kun kyseessä on pitkän ja monipuolisen elämänuran tehnyt henkilö, hänen kuvaamisessaan on tehtävä aihealueiden valintoja. Tässä esityksessä tyydyn kysymään, mistä hänen elämännäkemyksensä johtavat ajatukset syntyivät ja miten ne heijastuivat hänen elämänratkaisuissaan sekä romaani- ja tietokirjoissaan.
Kun kesällä 1981 muutimme Naantaliin, äitini antoi meille lahjaksi käsikirjoituskopion, joka liitti meidät hetkessä kaupunkiin ja erityisesti sen keskiaikaiseen luostarikirkkoon. Kyseessä oli äitini isoäidin Naantalin kirkkoherran, rovasti Karl Heickellin tyttären muistelmat 1800-luvun Naantalista ja Helsingin kulttuurielämästä , ”Självbiografiska Anteckningar av Hilda Elmgren” (1897) Tekstin alkuosa kuvaa naantalilaisia perheitä, yksityisten ihmisten elämänkohtaloita ja Krimin sotaa siviilien näkökulmasta, kun esim. Englannin laivasto oli lähestymässä Ruissalon Saaronnientä.
Äitini isovanhempien rakkaustarina liittyy Naantaliin ja Porthanin patsaaseen Turussa: Kesällä 1861 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura oli päättänyt pystyttää Porthanille patsaan Turkuun. Paikkaa valitsemaan oli nimetty seuran pitkäaikainen sihteeri 1946-61 ja varapuheenjohtaja FT h.c. Sven Gabriel Elmgren. Varsinaisen tehtävän tultua suoritetuksi hän päätti käydä Naantalin kylpylässä ja terveyslähteellä virkistäytymässä. Naantalin postissa hän tutustui Karl Heickelliin, joka pyysi Elmgreniä vierailulle Pappilaan.
Karl Heickellin tytär oli musikaalinen, mutta myös urheilullinen aina siihen asti, että häntä kutsuttiin Villikissaksi ”Vild Katten”. Välittömyys, iloisuus ja tilannekomiikan ehtymätön taju olivat hänen ominaisuuksiaan kuten äidinkin. Hildan avioituminen monia vuosia vanhemman suomalaisuusmiehen, ylioppilaspoliitikon ja kirjallisuushitorioitsijan Sven Gabriel Elmgrenin kanssa 1862 ja muutto Helsinkiin osoitti ennakkoluulottomuutta, vaikka ikäerot tuohon aikaan eivät olleet epätavallisia. Työssään Helsingin yliopiston kirjaston hoitajana, lehtimiehenä ja tieteellisten seurojen aktiivina Elmgren oli oppinut tuntemaan aikansa vaikuttajat. Vierailuista erityisesti Topeliuksen luona Hilda kertoo lämpimästi, vaikka hän usein edustikin nuorempaa sukupolvea kuin isäntäväki. Helsingin Yrjönkatu 2 vierailulle tulleet saattoivat erehtyä siksi luulemaan arvoisaa rouvaa talon tyttäreksi.
Kulloistakin pinnallista muotia seurailevaa ajattelua äitini isoisä vierasti ja korosti omakohtaisen harkinnan ja vastuun merkitystä. Äitini toisteli useasti isoisänsä lausetta: ”Man skall inte vara så som andra människor!” Ei tule mennä massan mukana. Tähän liittyi isoisän pilke silmäkulmassa tekemä retoorinen kysymys: ”Tror Du att jag är”, luuletkos minun olevan samanlainen kuin muut.
Äitini elämässä tämä asenne johti useiden uudistusvirtausten edistämiseen, jotka vasta vuosia tai vuosikymmeniä myöhemmin saivat yleisen hyväksynnän. Näitä olivat biodynaaminen viljely, kehitysvammatyön eri muodot ja Waldorf-pedagogiikka, josta syntyivät Steiner-koulut. Näiden asioiden puolesta toimiessaan hän toisteli Elmgreneille hyvin sopivaa Sven Dufvan lausetta : ”Jos toisten kans´en mennä saa, tok´ yksin mennä saan!”
Voiko mielikuvitus periytyä? Jos näin tapahtui, äitini ei perinyt sitä niinkään omalta vakaalta äidiltään, Liuksialan kartanon tyttäreltä Ines Meurmanilta vaan isoäidiltään Hilda Heickelliltä. Kun Hilda kertoo omasta lapsuudestaan ja sen mielikuvitusleikeistä olen tunnistavinani niissä samaa leikkimieltä kuin äidissänikin.
Hilda kirjoitti: ”Lapissa syntyneenä olin omaksunut tavan lisätä kaikkeen, minkä paljain silmin näin (s.k.nyktra ögon) jotain ihmeellistä salaista merkitystä.” Tämä satujen ihmeellinen maailma muuntui äitini elämässä milloin taiteelliseksi näkymykseksi, milloin satukirjojen ja romaanien henkilöiden elämän hienosyiseksi tunneverkostoksi. Satujen kertominen kuului lapsuutemme maailmaan ja irrotti meidät sota-ajan pelkojen ja murheiden ahdistuksesta, jonka ympärillämme aistimme. Tästä taustasta syntyi myös nuorisoromaani ”Lottatyttö komennuksella”. Sen äitini kirjoitti oman perheensa kesähuvilalla Espoon Pikku Pentalassa joitakin viikkoja talvisodan päättymisen jälkeen. Huvila ei ollut talvilämmin niin että voin kuvitella, miten hän huopiin kääriytyneenä on huvilan yläkerroksen huoneessa eläytynyt menneitten sotaviikkojen raskaisiin tapahtumiin samalla virittäen toivoa puhkeavan kesän voimasta. Perheen huvilan nimi ”Suvitupa” on kirjan lopussa muuntunut päähenkilöiden haaveiden ”Suvisaarelaksi”, uudeksi kodiksi.
Sisäinen eloisuus sai aikaan äitini ja Hildan elämässä sen, etteivät he kokeneet tulevansa vanhoiksi, vaan säilyttivät nuorekkaan kiinnostuksen elämään ja sen eri ilmiöihin. Hilda kirjoittaa: ”Nuoruuteni, joka kesti aina vanhuusvuosiin saakka antoi kyvyn iloita ja nauttia auringonsäteistä, jotka tunkivat läpi vanhuuden harmaan verkon.” Samassa hengessä toisteli äitini 85-vuotispäivillään ajatusta: ”Olen aina ajatellut, että kuolen nuorena ja niin tulen tekemäänkin.” Nuoruus kun on enemmän mielen kuin fyysisen olemuksen asia.
Äiti oli läpi elämänsä henkisen tien etsijä. Yli yhdeksänkymmenen vuoden iässä hän kerran sanoi, kun istuimme Pikku Pentalan kalliolla ilta-auringossa: ”Näin vanhaksi minä olen elänyt, enkä vieläkään tiedä, mitä tämä kaikki on.”
Viittamerkkejä tästä etsijän tiestä on äidin kirjallisessa tuotannossa. Toivo Kuulan elämäkerran mottolauseeksi hän valitsi säveltäjän ajatuksen: ”Ei ollut se elämä taistelua ruumiillisen olemassaoloni puolesta, vaan sitä paremmin henkisen…”
Myös toisen
pääteoksen johdantolauseessa kaikuu sama elämän arvokkaan vakavuuden korostus,
kun hän kirjoittaa ”Käytöksen kultaisen kirjan” alkulehdillä kohteliaisuuden
olemuksesta:
”Jos kaiken kohteliaisuuden, kaiken tahdikkuuden ja hyvän käytöksen pohjana on toisen ihmisen olemassaolon ja edun huomioonottaminen, voidaan sanoa kohteliaisuuden säännösten itse asiassa kehittyneen moraalin, etiikan ja loppujen lopuksi uskonnon pohjalta. Se seikka, että tiedämme olevan kohteliaampaa olla hyvä kuin moitteeton, juontaa juurensa ´käyttäytymisohjeesta´: ”Rakasta lähimmäistä niinkuin itseäsi”.
Tässä Lottaperinneliiton tilaisuudessa Naantalissa voimme lopuksi kysyä, miksi Fanny Luukkonen katsoi juuri ”Lottatyttö komennuksella” – romaanin muodostuneen pikkulottien ”omaksi kirjaksi”. Hän perusteli arviotaan viittaamalla kirjasta heijastuvaan isänmaanrakkauteen ja ”auttamisen pakkoon”. Ehkä siinä kuitenkin oli vielä muutakin, jonka voi nähdä vasta vuosien antamassa perspektiivissä. Ehkä voisi sanoa, että kirjan arvomaailma vastasi lottajärjestön ja Fanny Luukkosen arvojärjestystä. Kolme sotiemme ajan keskeistä puolustuksen kohdetta ja symbolia olivat koti, uskonto ja isänmaa. Ne asetettiin usein juuri tähän järjestykseen sanomalla taistelevamme ”Kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta” . Lottajärjestössä uskonnon osuus näyttää nousseen kuitenkin juuri Fanny Luukkosen toimesta vielä keskeisemmäksi, mihin viittaa järjestön teksteissä havaisemani symbolien toinen järjestys: ”Uskonnon, kodin ja isänmaan puolesta”.
Lottaromaanin sivuilla toistuvat ajatukset rukouksen voimasta yhdistävänä siteenä. Kuoleman ja hävityksen keskellä ne tuovat lohtua ja voimaa aloittaa alusta. Välirauhan ankarien ehtojen aiheuttaman masennuksen keskellä lottaromaani virittää mieliin uuden toivon. Kirjan viimeisillä sivuilla päähenkilön sisaren hääjuhlassa sisarusten isän puhe tiivistää talvisodan jälkeisen ajan tunnelmat uudeksi toivoksi.
”Meillä olisi nyt
syytä puhua vain murheesta, eikä mielemme voi virittyä remuavaan juhlintaan.
Kuitenkin tämä vasta solmittu liitto todistaa, miten luja ja sitkeä on uskomme
tulevaisuuteen. Kun kaksi ihmistä tällaisina murheen ja surun viikkoina päättää
ryhtyä rakentamaan uutta kotia, niin heidän yhteisenä pohjanaan täytyy silloin
olla järkkymätön usko Suomen tulevaisuuteen. Sitä uskoa pyytäisin teitä alati pitämään
elävänä kodissanne. Suomi tarvitsee nyt kipeämmin kuin milloinkaan ennen
onnellisia koteja, sillä onni on kuin auringonpaiste kevätviljoille. Sen säteet
kasvattavat uutta satoa, nostattavat maasta nurmen, joka peittää hävityksen
jäljet. Muistakaa, että kotinne on suomalainen koti ja että kaikki ne suuret ja
jalot ominaisuudet, joiden tämän sodan aikana olette nähneet puhkevan esiin
kansamme sydämestä, on kasvatettava ja vaalittava uudessa kodissanne. Olkaa
onnellisia! Onni ja rakkaus avartavat sydämen, ne avaavat sen selkosen
selälleen kaikille niille, jotka kaipaavat lohdutusta, auttavaa kättä ja
osanottoa. Vain rakastava voi jakaa rakkautta ympäristölleen.”
Nämä sanat äitini kirjoitti tietämättä, että Suomi runsaan vuoden kuluttua oli jälleen joutuva suursodan kurimukseen. Mutta hän tiesi Talvisodan kokemuksen pohjalta, missä hengessä Suomi tulisi kestämään murskaavien tuhovoimien paineen. Tämän hengen vaalijoiksi hän halusi romaanillaan virittää Suomen nuorisoa.
Sukuseuran vuosikokous pidetään lauantaina 21.4.2018 klo 14 Hgin seurakuntayhtymän talon Annankulmassa, Annankatu 14 D.
Kokouksessa käsiteellään vuosikokoukselle määrätyt asiat: vuoden 2017 toimintakertomus, tilinpäätös, vastuuvapauden myöntäminen, toimintasuunnitelma vuodelle 2018, jäsenmaksun suuruus, hallituksen jäsenten valitseminen ja muut mahdollisesti esille tulevat asiat.
Kokouksessa muutamat Meurman-sukuun liittyneet kertovat kokemuksiaan ja tuntemuksiaan suvustamme. Lisäksi Antti Tulenheimo kertoo löytämästään Bror Axel Thulen kuvauksesta matkastaan Pariisin maailmannäyttelyyn. Kokouksessa on myös kahvitarjoilu.
Tervetuloa keväiseen kokoukseen tapaamaan sukulaisia ja osallistumaan suuren suvun niin muistojen kuin tulevaisuuden haasteiden vaalimiseen!
Ilmoittautuminen kokoukseen sukuseuran puheenjohtaja Hannu Karvoselle, varapuheenjohtaja Johanna Haltia-Tapiolle tai sihteeri Samuli Hemmerille viimeistään 11.4. Toivomme jälleen runsasta osanottoa!
Miten ja mistä nämä vanhat kirjeet löytyivät? Kun rupesin kaivamaan esiin ja käymään läpi vanhojen sukulaisten kirjeitä, en arvannut että ne veisivät mennessään ja että niiden parissa kuluisi yli kaksi vuotta. Yksi sattuma johti aina toiseen ja sillä tavalla tuli aina lisää tietoa. Sain niiden kautta elävän kuvan sukumme henkilöistä, jotka ennen olivat olleet vain nimiä menneisyydestä.Suuri osa kirjeistä on ollut naisten toisilleen kirjoittamia ja ne käsittelevät useimmiten aivan jokapäiväisiä asioita – siis mikrohistoriaa: ruoan hankintaa, käsitöitä, vaatteita ja niitä varten tarvittavien materiaalien hankintoja, lasten ja muidenkin sairauksia, ym. ym. Axelin ja Minnan välinen kirjeenvaihto koskee ymmärrettävästi valtaosaltaan urkuasioita.
Alfred ja Julia kommentoivat paljon 1900-luvun alun sortokauden poliittisia riitoja ja Minnalta löytyy 12.7.1918 päivätty sapenkatkuinen vuodatus Helmi-sisarelle siitä, miten huonosti vankien ruokinta on hoidettu vankileireillä. Siinä saavat ”sveesit” kuulla kunniansa. Mutta muuten kirjeissä sivutaan hyvin vähän politiikkaa.
Kaksi mapillista kirjeitä toimitin Kansallisarkistoon, jossa ne on liitetty Antti Tulenheimon arkiston jatkoksi. Siellä oli jo valmiiksi paljon vanhoja kirjeitä ja dokumentteja, mm. nettisivulle laitetut Carl Oton ja A. I. Arwidssonin kirjeet Agathonille samoinkuin Bror Axel Thulén Pariisin-matkan kirjeet. Osa päätyi Helsingin Yliopiston kirjaston laajaan Agathon Meurmanin kokoelmaan.
Katri ja Paavo Virkkusen kirjeenvaihtoa oli runsaasti. Paavo Virkkunen jr lupasi toimittaa ne Yliopiston kirjastoon Paavo seniorin arkistoon.
Eeva ja Lauri Apajalahti kirjoittivat toisilleen päivittäin syksystä 1918 seuraavan vuoden kesään jolloin heidät vihittiin. Sen jälkeenkin tiheä kirjeenvaihto jatkui. Nämä kirjeet olen antanut Samuli Apajalahden tyttärelle Tarja Valtoselle.
Eevan ja Minnan eli äidin ja tyttären kirjeenvaihtoa oli myös paljon aina Minnan kuolemaan saakka 1928. Nämä olen antanut Päivi Apajalahdelle.
Loput Apajalahtien kirjeistä, suurin osa 1910-luvulta, ennen kaikkea kirjeitä Laurille, olen antanut Jukka Apajalahdelle.
Projektissa oli monta vaihetta:
Bertha Meurmanin kirjeet Sohlbergin kotimuseon kätköistä syksyllä 2013, Anders Thulén 200-vuotisjuhlien jälkeen
Bror Axelin Pariisin-matkan kirjeet Kansallisarkistosta
Pahvilaatikollinen Eva Tulenheimon papereita Maaritin vintiltä
Heikki Apajalahden säilyttämät, Laurilla ja Eevalla olleet kirjeet
Kirsti Mansalan säilyttämät Hildan ja hänen perheensä kirjeet
Risto Pelkosen säilyttämät Alfredin ja Julian kirjeet ja vielä
Kangasalla Petäjikössä säilyneet kirjeet Eila Asztalosin jäämistöstä
Sisareni Anja löysi Berthan kirjeet kotimuseon kaapista ja näytti niitä minulle. Ne olivat ensimmäisiä, jotka kirjoitin puhtaaksi. Niistä oli helppo saada selvää, Berthalla oli siisti ja selkeä käsiala. Yhtä siisti oli Bror Axelillakin. Minnan käsiala taas ei ollut niin selkeä, vaikka siitäkin sai kyllä selvää.
Oma haasteensa oli paneutua vanhanaikaiseen ruotsiin. Ilmeisesti oli melko tyypillistä että henkeen ja vereen suomalaisuuden aatetta ajaneet ihmiset kirjoittivat kuitenkin ruotsiksi. Vasta 1907-8 vaiheilla näyttää Minna siirtyneen kokonaan suomeen. Valtaosa Axelin kirjeistä on ruotsiksi, mutta lapsille hän kirjoitti enimmäkseen suomeksi. Mapitus ja kuluminen olivat tehneet joihinkin kirjeisiin reikiä mikä joskus hankaloitti tulkintaa.
Bertha osoittautui oopperan ystäväksi. Hän oli aivan innoissaan kun oli nähnyt Meyerbeerin Hugenotit kaksi kertaa: ensin kolme näytöstä tammikuussa 1877 valtiopäivien avaisten kunniaksi esitetyn Kiven Lean perään ja sitten kaikki 5 näytöstä myöhemmin keväällä. Muitakin oopperoita hän kommentoi kirjeissään.
Yliopiston kirjastosta löytyi Berthan kirjeitä Agathonille ja Alinelle ja nuo Kotimuseon kirjeet on nyt toimitettu samaan kokoelmaan. Lisäkirjeistä kävi ilmi, että Bertha oli mukana Suomalaisen Oopperan kuorossakin (ensin hänen piti saada mamma ja pappa vakuutettua että kuorolaiset olivat aivan kunniallisista perheistä, sen jälkeen hän sai luvan liittyä).
Sitten silmiini sattui Hufvudstadsbladetin artikkeli maailmannäyttelyistä 1800-luvulla. Siinä kerrottiin teoksesta, joka käsitteli Suomen osallistumisia niihin. Siitä löytyi paljon tietoja Pariisin vuoden 1878 näyttelystä, jossa Bror Axel kävi. Tästä sain kipinän ruveta paneutumaan tarkemmin Pariisin-matkan kirjeisiin. Niistähän olin jo kauan tiennyt kun veljeni Matti oli aikanaan kopioinut ja suomentanut osia, mutta nyt halusin käydä ne kaikki läpi.
8.5.1878 päivätyn pitkän Minnalle osoitetun kirjeen viimeinen säilynyt sivu päättyy näin:”Tämä on varmaan viimeinen kirjeeni sinulle Pariisista. Huomenna menen aamupäivällä Aspeliuksen luo ja illalla uuteen oopperataloon katsomaan sen kuu…” (ilmeisesti kuuluisan – mutta minkä?) (Aspelius eli Eliel Aspelin-Haapkylä auttoi häntä usein tulkkina Pariisissa)
Tuo kesken jäänyt lause alkoi vaivata. Pääsikö hän näkemään Meyerbeerin oopperan Robert Paholainen, josta hän oli 22.4. kirjoittanut äidilleen: ”Jos onnistumme saamaan liput theater francaise’iin niin menemme illalla katsomaan ”Ernanin”, jossa esiintyy eräs Sarah Bernhardt, tämän hetken paras näyttelijätär. Suuressa oopperassa menee Robert Diable ja sekin minun täytyy kerran nähdä.”
Sarah Bernhardin hän pääsi näkemään toukokuun alussa Victor Hugon näytelmässä Hernani. Siitä hän kirjoitti että näyttelijä oli kyllä upea, olisipa vain ymmärtänyt ranskaa…
Rupesin selvittämään, esitettiinkö Robert Paholaista kun Axel oli Pariisissa. Salapoliisityö netissä johti tulokseen: hän olisi todella voinut nähdä sen 22.4.
Sinä päivänä hän oli kuitenkin tuttujen mukana kasvitieteellisessä puutarhassa ja palasi asuntoonsa vasta myöhään illalla. Myös seurueen tulopäivänä 6.4. olisi ollut esitys. Seuraava esitys oli vasta kesäkuussa.
9.5. Pariisin ooppera esitti Hugenotit, mutta se ei ollut Axelin näkemä ooppera. Kirjeen tarkempi selaaminen näytti, että hänhän oli kirjoittanut jatkon 10.5. eli ”huomenna” oli siis 11.5. Silloin esitettiin Meyerbeerin viimeinen ooppera nimeltä Afrikatar. Koska tuo kirje oli viimeinen ja sen loppua ei löydy, ei ole tietoa, mitä hän piti esityksestä tai vain 3 vuotta aikaisemmin avatun uuden oopperatalon komeudesta.
Ainoa oopperakommentti on matkan alusta Tukholmasta, jossa osa seurueesta kävi katsomassa siellä juuri ensi-iltansa saaneen Carmenin. ”Se nyt ei ollut mitään, mutta puvut ja lavasteet olivat värikkäitä ja kauniita. Muutama hyvä laulaja oli mukana.” Ehkä tarina oli liian ronski. Carmenistahan tuli sitten maailman suosituin ooppera.
Yksi sattuma oli taas se, kun tulin lukeneeksi Merete Mazzarellan muistelmien kirjoittamiseen opastavan kirjan ”Att skriva sitt liv”. Siinä törmäsin herraan nimeltä Jac. Ahrenberg, jonka moniosaisia muistelmia Mazzarella kommentoi.
Viipurilaissyntyinen arkkitehti Ahrenberg oli monipuolisesti sivistynyt ja paljon matkustellut henkilö. Hän vastasi Suomen paviljongin pystyttämisestä Pariisissa 1878, ja hän johti seuruetta, jonka mukana Axel matkasi Pariisiin. Hän myös palkkasi Axelin työnjohtajaksi kun valmista ei muuten tuntunut tulevan.
Seuraava etappi oli Maaritin Tyttö ja nauhuri -kirjassa ollut maininta Eva-tädin muisteluista ja ryhdyin penäämään häneltä enemmän tietoa niistä. Maaritin vintiltä löytyi iso pahvilaatikollinen papereita, jotka olivat päätyneet hänelle kun Eva kuoli 1977.
Eva oli kirjoittanut muistelmia vuosien mittaan moneen otteeseen. Niissä oli pitkiä tarinoita lapsuudesta, vanhemmista, opiskeluajasta, tutustumisesta Marttiin, elämästä Kangasalla, Lotta-matkoista Saksaan ym. Aineistoa riittäisi kokonaiseen romaaniin.
Laatikosta löytyi myös Martin Saksasta lähettämät kirjeet kun hän opiskeli siellä urkujen rakennusta 1909-10, vuotta ennen Axelin kuolemaa. Myös Minnan ja Axelin kirjeenvaihtoa löytyi laatikosta. Ilmeisesti heidän lapsensa ovat aikanaan jakaneet kirjeitä keskenään aika summittaisesti, koska niitä nyt on löytynyt sieltä täältä.
Keväällä 2015 oli sukuseuran vuosikokouksessa mukana Heikki Apajalahti, jolta sain valtavan määrän aineistoa, onneksi, koska Heikistäkin sitten aika jätti 2016 lopulla. Joukossa oli kirjeitä mm. Minnan serkulta Ottilia Silfverstolpelta, Otto Daniel Meurmanin ja Mathilda von Troilin tyttäreltä, joka pelastui vauvana Vähä-Heikkilän tulipalosta 3.3.1853. Lähetin kopiot Ottilian tyttärentyttären pojalle Åke Liedbergille. Niissä oli hänellekin uutta tietoa.
Ensimmäisessä Ottilia pahoittelee, ettei pääse Katrin ja Paavon häihin 1904, toiseksi viimeisestä käy ilmi, että hän on ollut mukana Eevan ja Laurin häissä elokuussa 1919. Kirjeistä välittyy serkusten lämmin ystävyys. Toistenkin serkkujensa eli Agathonin sisarten lasten kanssa Minnalla on kirjeitten perusteella ollut läheiset välit. Näitten kirjeitten avulla tulivat Agathonin sisarten perheet konkreettisemmin tutuiksi: Fribergit, Strandbergit ja Riddelin/Ritarsalot.
Keväällä 2016 tuli eteen erikoinen sattuma. Monika Asztalos oli Anders Thulén 200-vuotisjuhlien yhteydessä kesällä 2013 saanut Petäjiköstä siellä säilyneen äitinsä Eilan kirjeenvaihtokokoelman ja rupesi 2016 käymään sitä läpi. Kun kirjeet olivat suomeksi, Monika pyysi minua selittämään monia kohtia, joista ei ollut saanut selvää.
Kirjeistä selvisi, että ennen sotaa Eila oli seurustellut erään ekonomi Toivo (Topi) Valanteen kanssa, joka kaatui Kannaksella helmikuussa 1940. Hänen isänsä oli lähettänyt Eilalle Topin armeijakaverilta saamansa pitkän selostuksen, missä tilanteessa Topi oli saanut surmansa. Eila ei koskaan palauttanut tätä kirjettä, vaikka isä pyysi sitä uudessa kirjeessä. Ne ja Topin lähettämät kirjeet olivat jääneet Kangasalle kun Eila 21.9.1944 pakeni Lacin kanssa Ruotsiin ja sieltä Unkariin ja lopulta kesällä 1946 Ruotsiin. Eila kuoli 2004 ja Monika sai kirjeet 9 vuotta myöhemmin. Nyt tämän Topin sisarusten lapset ovat saaneet kirjeet 76 vuotta Topin kuoleman jälkeen. Sitä ennen heillä ei ollut ollut Eilasta tai Topin kuolemasta mitään tietoa.
Kirsti Mansalaltakin sitten löytyi mapillinen kirjeitä, mm. runsaasti Hildan kirjeitä Minnalle ja Liuksialaan, vuodesta 1879 alkaen. Myös Hildan ja tyttärien välistä ja siskosten keskinäistä kirjeenvaihtoa oli paljon.
Muutaman Hildan kirjeen oli joku aikanaan kirjoittanut koneella puhtaaksi mutta alkuperäisiä ei löytynyt. Viimeiset olivat vuodelta 1927. Pari kirjettä oli Emil Wikströmiltä koskien Agathonin rintakuvaa, sen kopiointia ja hintaa. Ja juhlallinen päätös koskien Hildan ja tyttärien oikeutta eläkkeeseen Reinon kuoleman jälkeen. Eila Mansalan mukaan Aino Ignatius sai tätä eläkettä kuolemaansa asti 1991, siis yli 80 vuotta!
Einon kirjeitä Sirkalle sekä Talvi- että Jatkosodan ajalta oli runsaasti. Sirkka oli sotaa paossa Luopioisissa, mutta olisi halunnut Einon luo takaisin Helsinkiin. Eino piti sitä liian vaarallisena ja kehotti vain jatkuvasti kärsivällisyyteen ja pysymään siellä. Leena, Kirsti ja Simo olivat eri puolilla Suomea.
Risto Pelkoselta sain vielä laatikollisen kirjeitä, joista osa oli Alfredin ja Julian kirjeitä Turusta vuosilta 1901-1907. Alfredhan toimi silloin Hovioikeudessa ja joutui kokemaan virkamiesten erottamiset 1903-1905.
Tällainen oli tämä projekti, jonka seurauksena sukuseuran nettisivuilla on nyt runsaasti tietoa vanhoista sukulaisista.
Agathon Meurmanin sukuseura järjesti Suomi100 -tilaisuuden lauantaina 7.10.2017 Tieteiden talolla Helsingissä. Suvussamme on ollut useita henkilöitä, jotka ovat kansanedustajina tai muussa valtiollisessa roolissa vaikuttaneet Suomemme kehitykseen ja kasvuun.
Tilaisuudessa professori Vesa Vares Turun yliopistosta puhui aiheesta Meurman- suvun edustajia itsenäisen Suomen valtiollisessa historiassa. Vesa Vares on tutkinut Kokoomus-puolueen historiaa ja itsenäisyytemme alkuajan tapahtumia, joihin myös useat Meurman-suvun edustajat liittyvät.