Liisa Tulenheimo

 

Minna Alina Elisabet (Liisa) Tulenheimo (vuoteen 1906 Thulé)

s. 13.4.1893

k. 12.4.1935

 

Sisarusparven nuorimmaiset, siskokset Liisa ja Eeva, joilla oli kahden vuoden ikäero, kasvoivat yhdessä Kangasalla ja kävivät oppikoulunsa Tampereella. Tampe­reen Suomalaisesta tyttökoulus­ta, porvaristyttärien opinahjosta vuosisadan vaihteessa, Liisa­kin sai keskikoulun päästötodistuk­sensa vuonna 1911.

 

Pitäjässään äiti-Minna tunnettiin ahkerana ja etevänä käsityön tekijänä, joka opetti myös tyttärilleen tämän taidon. Niinpä Liisa hakeutui Helsinkiin Helsingin käsityökouluun valmistuen sieltä käsityönopettajaksi. Hänen elinympäristökseen tuli Kotka ja työnantajaksi Kotkan tyttöjen ammattikoulu. Hän oli pidetty opettaja ja ammatissaan arvostettu, iloinen ja ystäväl­linen. Ammattitaitoaan hän kehitti opintomatkoilla ulkomaille.

 

Sisarten ja veljien perheitä naimattomaksi jäänyt Liisa ei suinkaan unohtanut, sillä hän vietti useimmat kesälomansa Kangasalla äitinsä ja opettajatoverinsa Amalia Väistön kanssa.  Pitkään naimattomana pysynyt Olli-veli liittyi samaan seuraan ja kanssakäyminen “huvilaisten” ja suuren suvun kanssa – Kan­gasalla olivat sorolaiset, Antin ja Martin väki, Liuksialan ja Pikku-Liuksialan serkut – oli hyvin vilkasta ja iloista.

 

Sisarusten lapset muistavat “Lispen” herttaisena ja hyvin anteliaana tätinä, jonka joulupakettia odotettiin hartaasti. Sisaret puolestaan saivat arvokkaita tekstiililahjoja, jotka Liisa oli taidokkaasti valmistanut.

 

Aivokasvain, jota lääketiede ei vielä tuohon aikaan pystynyt leikkauksella poistamaan, oli syynä Liisan elämän varhaiseen sammumiseen.