Kesätapahtuma Anders Thulé 200 v

Anders Thulén syntymästä tuli 11.7.2013 kuluneeksi 200 vuotta. Hän liittyy sukuseuraan kahtakin tietä. Hänen poikansa Bror Axel oli naimisissa Agathon Meurmanin tyttären Minnan kanssa. Lisäksi hänen tyttärensä Wilhelmiina (Mimmi) avioitui Aline Meurmanin veljen Alfred Tallqvistin kanssa.
Anders oli syntynyt Ruotsissa ja työskenteli aluksi tukholmalaisessa urkujenrakentamossa. Kun tuo yritys sai rakentaakseen urkuja myös Suomeen, Anders Thulén johtama joukko työntekijöitä tuli tänne vuonna 1839. Taitavaksi osoittautunut Anders sai itse rakentaakseen urut Tammisaaren kirkkoon. Tammisaaresta hän löysi itselleen puolison Fredrika Sanngrenin ja kun seuraava urkutilaus tuli Kangasalan kirkkoon, nuoripari muutti yhdessä Kangasalle, Sinne Anders perusti oman urkuverstaan, josta sittemmin kehittyi Kangasalan urkutehdas.

Kesällä 2013 noin 80 Andersin jälkeläistä – etupäässä Tulenheimo, Thulé ja Tallqvist -nimisiä – kokoontui viettämään esi-isänsä merkkipäivää. Juhlallisuudet alkoivat seppeleen laskulla Andersin ja Fredrikan haudalle, minkä jälkeen oli pieni juhla Kangasalan kirkossa. Tilaisuudessa kuultiin mm. professori Raimo Seppälän esitys juhlan kohteesta.
Yhteinen lounas nautittiin Automuseo Mobilian tiloissa, jossa voitiin aterian lomassa seurustella sukulaisten kesken. Vaikka monet iloisesti keskenään juttelevat sukulaiset tapasivat toisensa ensi kertaa, tunnelma oli heti välitön ja oli kuin oltaisiin tunnettu toisemme kauankin.

Toinen juhlavuoden tapahtuma järjestettiin lokakuun 13. päivänä 2013 Tammisaaressa, jossa yhdessä nautitun lounaan jälkeen siirryttiin Tammisaaren seurakunnan järjestämään urkukonserttiin. Vastaavana päivänä vuonna 1843 Keisarillisen Suomen Senaatti oli myöntänyt Anders Thulélle oikeuden rakentaa itsenäisesti urkuja Suomessa ja päivää pidetään Kangasalan Urkutehtaan perustamispäivänä. Tammisaaren kirkon urut vihittiin käyttöön 29.8.1844. Viimeksi ne on restauroitu vuonna 1992, jolloin ne saatettiin lähelle alkuperäistä asuaan. – Noin 70 sukulaista oli mukana Tammisaaressa. Kirkkokonsertissa väkeä oli kaksinkertainen määrä. Konsertissa soittivat seurakunnan nykyinen kanttori Niels Burgmann ja kaksi hänen edeltäjäänsä, kanttorit Gunnar Wstman ja Tor Nordström ja kuultava musiikki oli enimmäkseen sellaista, jota juhlinnan kohteen Anders Thulén aikanakin kuultiin.